Shutterstock

Afrika er ved at dele sig i to

Om fem til ti millioner år vil et nyt hav formentlig have skåret sig vej gennem kontinentet og have forvandlet Østafrika til en ø.

Noget forunderligt er ved at ske i Afrika. Langsomt men sikkert er kontinentet ved at dele sig i to.

Som alt andet inden for geologi er det en ekstremt langsom proces, der vil tage millioner af år.

Men alt tegner til, at det bare er et spørgsmål om tid, før Østafrika bliver skilt fra resten af kontinentet, og der sandsynligvis vil opstå et nyt hav mellem de to landmasser.

Det kolossale brud er forbundet med det østafrikanske riftsystem, der også er kendt under navnet Rift Valley, og som er et af de største af sin slags i verden.

Det østafrikanske riftsystem er en 5.500 kilometer lang geologisk struktur, der i sin tid blev dannet i forbindelse med strækninger i jordskorpen.

Riftsystemet begynder i Lake Abbe i Afar i det nordøstlige Etiopien og løber gennem Den Etiopiske Riftdal, hvor det deler sig i en øst- og en vestlig gren i Kenya.

Siden samles den i Malawisøen for endelig at klinge ud i en række forkastningszoner i Mozambique syd for Zambezifloden.

Revne skabte virak i 2018

På grund af riftsystemet er den afrikanske plade ved at dele sig i to: den mindre somaliske plade og den større nubiske plade.

Allerede nu er de to plader ved at trække sig fra hinanden, men det sker i et superlangsomt tempo på få millimeter om året ifølge en undersøgelse fra 2004.

Sådan kommer det afrikanske kontinent til at se ud om millioner af år:

  1. Afrika. 2. Den Østafrikanske Rift, der kommer til at dele kontinentet i to. 3. Afrikas Horn, der ventes at løsrive sig fra resten af landmassen og blive til sin egen ø.
© Claus Lunau

Tilbage i 2018 gik nyheden om en kilometerlang revne, der opstod nær en travl hovedvej i Kenya, viralt.

Mange hævdede, at naturfænomenet var bevis på, at Afrika var ved at knække over i to for øjnene af os.

Se, hvordan Kenya lige så stille er ved at slå revner og dele sig:

Selv om hændelsen var relateret til kontinentets riftsystem, var det dog en misledende konklusion.

Delingsprocessen har nemlig allerede stået på i omkring 25 millioner år - og revnen var formentlig ikke nyopstået, men snarere kommet tydeligt til syne, efter store mængder vulkansk aske, der havde dækket revnen, var blevet skyllet væk i et omfattende regnskyl.

Ikke desto mindre er situationen formentlig en ganske anden om fem - ti millioner år.

Til den tid vil det store afrikanske kontinent formentlig have mistet sin østlige skulder, og et stort hav vil afskære Østafrika fra resten af det afrikanske fastland.