Shutterstock / Kach233

Huleklatrere finder fortidsskov i kæmpe jordfaldshul

En gruppe huleklatrere har fundet ældgammel, skjult skov i et jordfaldshul i Kina. Hullet kan huse hidtil ukendte planter og dyrearter.

Det lyder som noget fra fiktionen. En skjult og uopdaget skov i et flere hundrede meter dybt jordfaldshul, hvor der kan leve et hidtil ukendt dyre- og planteliv. Det er dog, hvad en gruppe af kinesiske huleudforskere og geologer har fundet, fortæller det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Det gigantiske jordfaldshul er fundet en kløft i Guangxi-regionen i det sydlige Kina. Da huleudforskerne ankom til hullet, skulle de fire sig godt hundrede meter ned i kløften, før de ramte bunden. Selve hullet måler 306 meter i længden, 150 meter i bredden og går ved sine dybeste steder 192 meter ned i bjergskråningen.

Jeg vil ikke blive overrasket over at finde dyrearter i disse huler, som aldrig før er blevet opdaget eller beskrevet af videnskaben Chen Lixin, Det Kinesiske Akademi for Geoscience

Hvad der overraskede udforskerne mest ved opdagelsen, var den kæmpestore, uberørte urskov, som spredte sig ud over det meste af jordfaldshullets bund. Her kunne ekspeditionslederen Chen Lixin fra Det Kinesiske Akademi for Geoscience fortælle om træer på op til fyrre meters højde, og planter der gik udforskerne op til skuldrene.

"Jeg vil ikke blive overrasket over at finde dyrearter i disse huler, som aldrig før er blevet opdaget eller beskrevet af videnskaben," fortæller Lixin til Live Science.

Forskerne er først nu ved at forsøge at kortlægge hvilke planter og dyr, der kan befinde sig i urskovens dyb, og hvilket mikroøkosystem, der kan gemme sig her.

Jordfaldshuller er almindelige i Kina

Gigantiske jordfaldshuller er hverdagskost i Kina, og det nuværende hul er blot det 30. fund i Guangxi-regionen. På grund af de geologiske forhold i landet kan disse klippeudhulinger let udformes. Faktisk er Kina hjemsted for verdens største jordfaldshul, som er 640 meter dyb, 610 meter lang og 536 meter bred.

Gigantiske jordfaldshuller er så almindelige i Kina, at de på mandarin kaldes tiankeng, som lettest kan oversættes til ”himmelgrave” eller ”himmelhuller”.

De ideelle jordfaldshulsforhold i regionen skyldes, det man i topografien kalder, karstlandskaber, som er særprægede landskaber dannet ved opløsninger af kalkbjergarter i områder med meget regn. Opløsningen skyldes regnvandets høje indhold af kuldioxid, som angriber kalkstens revner og sprækker.

Når regnvandet flyder ned gennem bjergets sprækker, så udvider tunneller og hulrum sig langsomt. Over tid bliver disse hulrum så store, at loftet kollapser og skaber indstyrtninger i bjergsiden, som åbner op for de gigantiske jordfaldshuller.

Hvad der gør det nyfundne jordfaldshul unikt, er, at det er dybt, men stadig så perfekt formet, at rigelige mængder af lys og vand kan finde vej ned til hullets bund, hvor gigantiske træer og planter kan vokse og give liv til forskellige dyrearter.

Formationerne af jordfaldshuller, klippesøjler og naturlige broer i Guangxi-regionen er så unikke, at de er kommet på UNESCO’s Verdensarvsliste og derfor fredet.