Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Bjerge

Hvordan er australske Ayers Rock blevet dannet?

Hvor gammel er Ayers Rock? Hvordan blev den dannet? Hvorfor stråler der rødt lys ud fra den?

Ayers Rock i Australien kaldes verdens største sten. Og med sine otte kilometer i omkreds er den da også enorm: På den længste side er den næsten fire kilometer lang, og på toppen af bjerget, 340 meter oppe, kan man skue ud over et vidtstrakt busklandskab. På afstand virker den glat som en strandsten, men navne som Kænguruhalen og Hjernen antyder, at bjerget er rigt på former og fordybninger. For mellem 600 og 900 mio. år siden lå der i det centrale Australien et stort hav, hvor der blev aflejret et mere end seks kilometer tykt lag af ler, sandsten og grus. Efterhånden hævede havbunden sig for så at blive presset sammen fra siden, så aflejringerne til sidst foldede sig op i en bjergkæde. Som det sker den dag i dag, slider vind og vejr på Jordens bjerge. Med tiden bliver bjergene slebet helt ned, og de enorme mængder af sliberester kan herefter lægge sig som flade sletter. Det ses for eksempel på Posletten neden for Alperne, et sted, som den gamle australske bjergkæde godt kan sammenlignes med. For ca. 500 millioner år siden var bjergkæden slebet ned, og nedbrydningsprodukterne havde lagt sig i en sænkning, som med tiden blev fyldt op og dannede en stor slette. Det er disse sedimenter, Ayers Rock består af. Gennem millioner af år blev sedimenterne i sletten hårdere og hårdere, og for 370 millioner år siden begyndte også disse sedimenter at blive foldet til en ny bjergkæde, hvor lagene endte med at stå næsten lodret. Siden begyndelsen af Jordens middelalder for 245 millioner år siden har vind og vejr slebet bjergkæden væk, så kun Ayers Rock og nogle mindre bjerge er tilbage af den oprindelige bjergkæde. Især i aftensolen lyser bjerget rødt. Det skyldes den tynde belægning af rust, som er forvitret ud af sandet og har lagt sig som et ganske tyndt lag på overfladen af klippen.

Læs også:

Medicinsk teknologi

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Universel influenza-vaccine kan være på vej

2 minutter
Insekter

Verdens stærkeste dyr lever af lort

3 minutter
Månen

NASA vil bygge permanent koloni på Månen

12 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul