Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mount Roraimas flade bjergtop

Mount Roraimas top er flad, fordi den består af resterne af en landoverflade, der blev skubbet op af geologiske kræfter for 180 mio. år siden.

© GETTY IMAGES / Robert Harding
Naturen - Bjerge

Hvorfor er nogle bjergtoppe flade?

Ikke alle bjerge ender i spidse tinder. Mount Roraima er et såkaldt taffelbjerg, som er helt fladt på toppen, fordi det engang var landoverflade.

Mount Roraima i Venezuela er et af de mest berømte eksempler på det, geologerne kalder et taffelbjerg med flad top og lodrette sider.

På det lokale sprog kaldes bjergtypen “tepui”, gudernes hus, og Mount Roraima er langtfra det eneste.

Roraima og de øvrige taffelbjerge i regionen er erosionsrester, hvilket vil sige, at de rager op i landskabet, fordi materialet omkring dem er eroderet bort.

400 meters lodret fald til alle sider

Roraima er det største af sin slags i Sydamerika med en top, der dækker et areal på 31 km2 og et lodret fald på 400 meter til alle sider.

Bjergets top hæver sig i alt 2800 meter over havets overflade.

© Shutterstock

Toppen er flad, fordi den består af tidligere landoverflade, som blev skubbet i vejret, da Sydamerika brækkede af fra det afrikanske kontinent for ca. 180 millioner år siden.

Bjerget er en stor turistattraktion. Selvom de stejle sider gør meget af bjerget ufremkommeligt, er det muligt at gå op til toppen via en naturlig rampe.

Læs også:

Bjerge

Hvor måler man bjerget fra?

0 minutter
Bjerge

Findes der bjerge under havet?

0 minutter
Bjerge

Hvilket bjerg er det farligste at bestige?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul