Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Bjerge

Hvorfor ligger de højeste bjerge alle i Himalaya?

Himalayabjergene er opstået, fordi den indiske kontinentalplade har bevæget sig nordpå de seneste 70-80 millioner år. For omkring 50 millioner år siden stødte den ind i den eurasiske kontinentalplade, og derved blev bjergene skubbet op på samme måde, som hvis man tager to plader ler og presser dem mod hinanden på en bordplade. Himalaya er i geologisk forstand meget ung, da bjergkæden stadig er under dannelse. Det er en af grundene til, at bjergene netop her er så høje. Samtlige bjerge på over 7000 meter findes i det område, hvor de to kontinentalplader støder sammen. Den dag i dag fortsætter den indiske plade med at bevæge sig mod nord med en hastighed på cirka fem centimeter om året, og bjergene i Himalaya vokser stadig. Geologerne mener, at Indiens fortsatte bevægelse og sammenstød med den eurasiske kontinentalplade får Himalaya til at løfte sig fem millimeter årligt. Den naturlige nedslidning, der skyldes vind og vejr, æder mellem to og tre millimeter af bjergkæden hvert år. Nettoresultatet er, at bjergkæden fortsætter med at vokse sig stadig højere. Andre høje bjergkæder som de sydamerikanske Andesbjerge og Alperne i Europa er også forholdsvis unge, og de er ikke blevet slidt ned i samme omfang som meget gamle bjergkæder som fx Appalacherne i Nordamerika. Her har erosion gennem mange millioner år været medvirkende årsag til, at højden på bjergene er langt mere beskeden.

Læs også:

Etna
Bjerge

Kan bjerge skyde op på et øjeblik?

0 minutter
Evolution

Nye bjerge skabte nutidens livsformer

3 minutter
Bjerge

Findes der bjerge under havet?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul