Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Bjerge

Kan man redde bjergbestigere ned med helikopter?

Jeg har længe funderet over, hvorfor man ikke undsætter bjergbestigere på Mount Everest med helikopter.

I praksis er det umuligt at lave en redningsaktion i helikopter fra de øvre dele af Mount Everest. I de højder er afstanden mellem luftmolekylerne større end i lavlandet, så for at få tilstrækkelig opdrift skal piloten stille rotorbladene meget skråt. Det kræver ekstra hestekræfter, og samtidig arbejder motoren mindre effektivt, når den ikke får tilstrækkeligt med ilt. De fleste helikoptere kan ikke flyve højere end 3000-4000 meter. Den franske Aerospatiale SA315B Lama er dog nået op i 12.442 meters højde, men det var i en maskine, der var skrællet for al overflødig vægt og fløj med næsten tomme brændstoftanke. Rekorden for redningsaktioner i højden har den nepalesiske pilot Madan Khatri Chhetri, der i 1996 hentede bjergbestigerne “Makalu” Gau og Beck Weathers ned fra godt 6000 meters højde på Mount Everest. Men allerede ved base camp 5300 meter over havet er der en forøget risiko for uheld.

Læs også:

Bjerge

Hillary og Norgay besejrer Mount Everest

17 minutter
Doug Hansen
Bjerge

Dødens år på Everest

14 minutter
Bjerge

Hvilket bjerg er det farligste at bestige?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul