Shutterstock

Det regner med mikroplast

Hvert år regner 1.000 tons mikroplast ned over det vestlige USA's beskyttede naturområder. Det svarer til mellem 123 og 300 millioner plastikflasker.

Hvert år regner 1.000 tons mikroplast ned over det vestlige USA's beskyttede naturområder, hvor det aflejres og bevæger sig videre ud i naturlige økosystemer. Det viser ny forskning fra Utah State University.

Mikroplast er plastikpartikler, som måler mindre end 5 mm. De stammer for det meste fra tekstiler, tøj, maling eller fra større stykker plastik, som bliver nedbrudt i naturen.

Forskerne bag undersøgelsen, som er udgivet i tidsskriftet Science, indsamlede i over 14 måneder prøver fra 11 nationalparker og naturområder, hvorefter de ved hjælp af mikroskoper kunne identificere aflejrede materialer.

98% af det testede materiale indeholdt mikroplast, og i alt udgjorde mikroplast 4% af de analyserede materialer. Heraf var omkring 30% stærkt farvede plastikperler, som sandsynligvis stammer fra industriel maling og belægning.

Baseret på deres målinger kunne forskerne estimere, at omkring 1.000 tons mikroplast årligt aflejres fra atmosfæren i det vestlige USAs naturområder.

Svarer til 79 dobbeltdækkerbusser

Det er er ganske meget.

For at sætte skalaen i perspektiv, så svarer 1.000 tons mikroplast til mellem 123 og 300 millioner plastikflasker, og vejer det samme som 79 dobbeltdækkerbusser.

Store koncentrationer af mikroplast er før blevet mål i havet, luften, almindelig bordsalt, husstøv, vand fra hanen og endda i flaskevand.

I en undersøgelse fra 2018 målte forskere, at 90% af alt flaskevand indeholder mikroplast med over 300 mikroplastpartikler per liter flaskevand.

Hidtil har det været uklart, hvor meget mikroplast, der faktisk findes i atmosfæren, og det bekymrer forskerne, at så meget mikroplast aflejres fra luften i de ellers uberørte naturområder.

Hvert år produceres 400 millioner tons plastik på verdensplan, og en stor del af dette ender i naturen. Konsekvensen er, at vi over de kommende årtier med stor sandsynlighed vil se endnu mere mikroplastforurening i naturen.

Det er endnu uklart, hvilken effekt mikroplast har på menneskekroppen. Men forskning peger på, at partiklerne kan ophobes i organisk væv hos dyr.

Bekymringen er, at det samme er tilfældet for mennesker, som kan tage langvarig skade af de giftige stoffer, som mikroplastpartikler ofte indeholder.