Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Havstrøm ækvator

Drejer vandet virkelig den anden vej syd for ækvator?

Når vandet løber ud af fx en håndvask, opstår der som bekendt en hvirvel. Er det sandt, at den drejer hver sin vej nord og syd for ækvator?

Shutterstock

Det er rigtigt, at vandet i de store havstrømme og luften i et lavtryk roterer hver sin vej, alt efter om de befinder sig nord eller syd for ækvator. Nord for ækvator bevæger vinden sig fx modsat uret rundt om et lavtryk, mens den syd for ækvator bevæger sig med uret. Forskellen i retning skyldes den såkaldte corioliskraft, som er et resultat af Jordens rotation.

Kraften skifter retning, alt efter om man befinder sig på Jordens nordlige eller sydlige halvkugle. Men corioliskraften er meget svag og har derfor kun indflydelse på store systemer, som bevæger sig relativt langsomt. Det gør fx havstrømme og lavtryk. Et badekar er i den sammenhæng et mikroskopisk system.

Den hvirvel, der opstår, når vandet lukkes ud, kan lige så godt dreje med uret som mod uret. Corioliskraften har ingen betydning for rotationen, og den vej, vandet vælger at dreje, afhænger derfor af andre faktorer så som afløbets udformning, og om vandet i forvejen er i bevægelse. Netop ved ækvator er der ingen corioliskraft.

Det er derfor manipulation, når man fx på tv har set folk vandre få meter hen over ækvator med et kar, hvor de først får vandet til at løbe ud den ene vej og siden den anden vej. Corioliskraften vokser, jo længere væk man kommer fra ækvator, og er størst ved Jordens to poler. Men selv på vore breddegrader er effekten svær at påvise, så længe det drejer sig om små systemer.

For nogle år siden lykkedes det dog nogle studerende at påvise corioliskraftens effekt på et stort kar med vand. Inden forsøget måtte de dog lade vandet stå et par uger. Først da var det faldet fuldstændig til ro.

Læs også:

Orkan
Orkan

Kan en orkan krydse ækvator?

0 minutter
De nedbørsfattige områder omkring de 30. breddegrader er et resultat af den globale atmosfæriske cirkulation.
Vejret

Derfor er det så tørt nord og syd for ækvator

1 minut
Fysik fænomener

Vejer man virkelig mindre ved ækvator?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul