Er økologiske varer virkelig sundere?

Overalt bliver man opfordret til at købe økologiske varer. Men er økologi nu så meget sundere, at det giver mening at betale mere for det?

© Shutterstock

Økologiske landmænd dyrker afgrøder uden brug af kunstgødning og pesticider. Tilsvarende foregår den økologiske kød- og mælkeproduktion med særlige krav til bl.a. plads, foder og brugen af antibiotika.

Undersøgelser viser, at økologisk korn har lavere indhold af skadelige stoffer, fx cadmium, end konventionelt produceret korn. Desuden har økologiske afgrøder generelt et lavere indhold af pesticidrester.

Økologisk fedt er sundere

Når det gælder kød, æg og mælkeprodukter, indeholder de økologiske udgaver generelt flere omega-3-fedtsyrer, som er forbundet med lavere risiko for hjerte-kar-sygdom. Nogle undersøgelser tyder desuden på, at økologiske mælkeprodukter sænker risikoen for allergiske reaktioner.

Endelig peger forskere på, at risikoen for at indtage antibiotika-resistente bakterier falder ved at skifte til økologiske kødvarer.

Men om forskellene er store nok til at have betydning for helbredet, er usikkert.

I 2019 gennemgik en gruppe forskere fra Southern Cross University i Australien alle de undersøgelser, som var foretaget af sundhedsfordelene ved at indtage økologiske fødevarer. Konklusionen var, at der ikke findes sikre beviser for, at økologiske varer giver bedre helbred.

Forskerne pegede dog på, at mennesker, som køber økologisk, generelt lever sundere og sjældnere lider af fx overvægt. Derfor er der ofte et sammenfald mellem en økologisk diæt og et godt helbred.