Ritzau Scanpix

Et kraftigt jordskælv i Tyrkiet har dræbt over 900

I alt er flere end 500 personer bekræftet omkommet i Tyrkiet og Syrien efter nattens jordskælv i Tyrkiet.

Mange er døde eller fanget under murbrokker efter et kraftigt jordskælv med en beregnet størrelse på omkring 7,8, der ramte det sydøstlige Tyrkiet og kunne mærkes i Cypern, Libanon og Syrien natten til mandag.

Også flere efterskælv har ramt regionen.

Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS), der monitorerer jordskælv på verdensplan, oplyser, at skælvet fandt sted klokken 02.17 dansk tid svarende til 04.17 lokal tid - altså mens mange lå og sov.

Jordskælvet har ført til mange sammenstyrtede bygninger. Tyrkiet har erklæret en alarmtilstand på niveau fire, som også udløser en opfordring til det internationale samfund om at komme med hjælp.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mandag morgen er der langtfra overblik over situationen, men dødstallene stiger fortsat i både Tyrkiet og Syrien.

Ifølge Tyrkiets vicepræsident, Fuat Oktay, er 912 personer konstateret døde i landet som følge af jordskælvet, skriver Reuters. Derudover er flere end 5000 personer kommet til skade.

Mere end 2800 bygninger er styrtet sammen, fortæller vicepræsidenten videre ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

I Syrien var mindst 245 bekræftet døde mandag klokken 07.30 dansk tid, oplyser statsmedier i landet, skriver AFP.

Dermed er det samlede antal dødsofre på over 1000.

Det syriske sundhedsministerium har foreløbig bekræftet, at mindst 230 er omkommet i skælvet inden for de dele af landet, der er kontrolleret af det syriske regime, mens over 600 er kommet til skade.

I de dele af landet, der er kontrolleret af oppositionsgrupper, er "dusinvis" omkommet og hundredvis såret. Det oplyser organisationen De Hvide Hjelme, der fungerer som en civil redningstjeneste i det krigsramte land.

Et dybt skælv

I flere provinser i Tyrkiet er der mange kollapsede bygninger. Det gælder både Osmaniye-provinsen, Diyarbakir-provinsen og Malatya-provinsen.

Jordskælvet ramte i en dybde af cirka 17,9 kilometer i nærheden af byerne Gaziantep og Osmaniye ifølge USGS. Gaziantep ligger omkring 240 kilometer fra Tyrkiets grænse til Syrien.

Skælvet er et af de mest kraftfulde, som har ramt regionen i mindst et århundrede, skriver AFP. Det rammer et område af Tyrkiet, hvor der bor millioner af flygtninge fra Syrien og andre krigsramte områder.

Billeder fra den tyrkiske tv-kanal TRT viser, at folk er gået ud på snedækkede gader. Det skriver Reuters. De billeder viser også skader på bygninger.

Jordskælvet varede omkring et minut og ødelagde mange vinduer ifølge et Reuters-vidne.

Tyrkiet er en af verdens mest aktive jordskælvszoner.

Skælvet natten til mandag blev efterfulgt af et skælv med en beregnet størrelse på 6,7. Det fandt sted 11 minutter efter det første jordskælv ifølge USGS.