Flåtbåren virus skaber frygt for alvorlig sygdom: Sådan beskytter du dig bedst

Flere bliver smittet med den flåtbårne TBE-virus, der kan give hjernebetændelse. Men hvor bekymret skal du være - og hvad kan du gøre for at beskytte dig bedst muligt mod skovens små blodsugere?

Antallet af flåter forventes at stige i fremtiden, både på grund af fugtigere og mildere vejr, og fordi skovrydning giver optimale forhold for miderne.

© Shutterstock

Sommeren er sæson for ferie, bare ben, lange solrige dage og - hvis du er rigtig uheldig - farlige flåtbid.

Mens borrelia er den mest udbredte flåtbårne bakterie, har en anden virus blandt flåter den seneste tid skabt bekymring.

For flere europæiske lande oplever i denne tid en stigende forekomst af den flåtoverførte TBE-virus, der kan give hjernebetændelse - og i sjældne tilfælde være dødelig.

Men selvom infektionen kan udvikle sig alvorligt, er det vigtigt at huske, at man skal være særdeles uheldig for at blive syg af et bid fra en flåt med TBE-virus, og at antallet af smittede fortsat er lavt.

Flåter med TBE-virus findes nemlig kun i små, afgrænsede områder som eksempelvis en eng eller lysning, mens flåter med borrelia er langt mere udbredte.

Sådan lyder det fra René Bødker, der er seniorforsker ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Han forklarer, at udfordringen - hvis man skulle være så uheldig at blive bidt af en flåt med TBE - til gengæld er, at virusset sidder i flåtens spytkirtler og derfor bliver overført straks, når flåten bider.

Samtidig kan TBE i modsætning til borrelia ikke behandles med penicillin.

Derfor skal en flåt med TBE ud hurtigst muligt.

Bid kan give hjernebetændelse

"Det er anderledes end borrelia, hvor flåten typisk skal sidde i næsten 24 timer, før bakterierne bliver overført. Borrelia-bakterierne ligger nemlig i flåtens mave og begynder først at formere sig, når flåten begynder at suge blod," siger han.

Ifølge René Bødker er det vigtigste i alle tilfælde at undgå, at vira eller bakterier når ind i centralnerveyststemet - for her kan de føre til alvorlig sygdom.

Læs nedenfor, hvordan du bedst undgår flåterne - og hvad du gør, når først de har bidt sig fast.

1. Vær opmærksom på, hvor du færdes

© Shutterstock

Flåter foretrækker fugtige steder med græs, små buske, krat og åbne skovområder med rådyr.

Hold dig på stierne i skoven, hvis det kan lade sig gøre - så formindsker du risikoen for at blive bidt betragteligt.

2. Klæd dig fornuftigt på

© Shutterstock

Sørg for at flåterne ikke har nem adgang til din hud. Tag lange bukser og ærmer på, hvis du befinder dig i et risikoområde og stop gerne buksebenene ned i sokkerne eller hop i et par gummistøvler.

Husk også at skifte tøj, når du kommer hjem, for her kan flåterne sagtens gemme sig.

3. Overvej en vaccine

© Shutterstock

Der findes ingen behandling for TBE, men der findes til gengæld en vaccine.

Færdes du ofte i naturområder, og er du over 50 år gammel, kan du overveje, om det er godt givet ud at blive vaccineret.

4. Når skaden er sket

© Shutterstock

Hvis først du er blevet bidt, gælder det om, at få flåten af med det samme - gerne med en fin pincet.

Tag fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt uden, at den går i stykker og drej rundt et par gange, inden du trækker langsomt og sejt, indtil den slipper. Ingen vilde ryk og undgå at klemme om flåtens krop.

Hvis der kommer et rødt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet, skal du kontakte din læge.

Udslættet kommer typisk 1-2 uger efter, du er blevet bidt af flåten, men kan komme helt op til 30 dage efter biddet.