Blandt hunde lever de mindste til gengæld ofte længst - og som med så meget andet, der synes naturstridigt, ligger skylden delvist hos os mennesker.
Sådan lyder det fra to australske forskere i en undersøgelse bragt i tidsskriftet American Naturalist.
Her peger de på, at små hunde lever længere, fordi større hunde oftere rammes af kræft og dermed dør tidligere.
Den højere kræftforekomst skyldes ifølge forskerne, at menneskene har avlet visse hunde til at blive større gennem selektiv avl, og at de pågældende racer nu lider under et “evolutionært efterslæb.”
Med andre ord har hundenes naturlige forsvar mod kræft ikke kunnet følge med deres vækst.
I deres undersøgelse har forskerne gransket dødsårsagerne og levetiden på tværs af 164 hunderacer af forskellige størrelser ved hjælp af offentliggjorte data om hunderacer fra hele verden.
Og deres data efterlod ingen tvivl:
"Større hunde blev ikke nødvendigvis ældre hurtigere end de mindre racer. Men forskningen viste, at i takt med at racens gennemsnitlige kropsvægt steg, steg også kræftfrekvenserne," siger Jack da Silva, der er medforfatter til artiklen og evolutionær genetiker ved University of Adelaide i Australien, i en pressemeddelelse.
Ifølge forskerne stemmer deres opdagelse overens med en biologisk teori kendt som "disposable soma"-teorien, der blev præsenteret for første gang tilbage i 1977.
Teorien går kort fortalt ud på, at kroppen bruger sine ressourcer på to hovedformål: At vedligeholde sig selv og at reproducere.
Ifølge teorien vil kroppen prioritere reproduktionen på bekostning af vedligeholdelsen af kroppen, når ressourcerne er begrænsede. Det kan bl.a. gå ud over kroppens kræftforsvar, celler og væv, der kan blive forsømt og som konsekvens blive ødelagt.