Shutterstock

Forskere frygter skovdød, hvis Amazonas brænder videre

Flere forskere er bekymrede for et såkaldt "skovdødsscenarium", hvor den stadigt brændende Amazonas-regnskov ender med at udrydde sig selv i en ond og omsiggribende spiral.

Amazonas-regnskoven står stadig i flammer. Det er ikke kun et problem for regnskovens fauna, flora og de mennesker, som lever dér, hvor ilden brænder.

For hvis skovrydningen fortsætter, oplever vi snart et såkaldt tipping point i regnskovens økosystem, som fører til en decideret skovdød, vurderer brasilianske klimaforskere.

Forskernes "tipping point" definerer Amazonas smertetærskel. Det er dér, hvor regnskoven begynder at ændre markant karakter.

I 2005, 2010 og 2015-16 var Amazonas ramt af tørke. I 2009, 2012 og i 2014 var der omvendt store oversvømmelser. De bemærkelsesværdige udsving i vejret, er en indikation på, at et tipping point nærmer sig. Og årsagen skal findes i den eskalerende skovrydning, som har stået på i årtier, påpeger forskerne.

Når træerne fældes og brændes, mindsker det den naturlige fugt og regnvandsmængde i regnskovsområdet. Det giver andre træer ringere levevilkår. Dermed fjerner træerne mindre kuldioxid fra atmosfæren, CO2, og de frigiver mindre ilt, O2. Tørken bliver længere, og den accelereres af klimaforandringernes i forvejen stigende temperaturer.

Og sådan kører den brandfarlige spiral direkte mod Amazonas' skovdød, konkluderer forskerne.

Regnskovens smertetærskel

Hvis 20-25 procent af regnskoven bliver ryddet og brændt, forårsager det, at dens økosystem "tipper". Den østlige, sydlige og centrale del af Amazonas kan hermed ikke længere karakteriseres som "skov", vurderer forskerne.

Hvis skovrydning og -afbrændingen når op på 40 procent af regnskovens areal, medfører det, at den østlige, sydlige og centrale del af Amazonas bliver til savanne.

Indtil videre er op mod 17 procent af Amazonas blevet fældet og brændt.

Hvor længe skovrydningen fortsætter, hviler i det uvisse.

Men den brasilianske præsident sagde i begyndelsen af august, at skovrydningen af Amazonas ville fortsætte med sojabønne- og kvægavlsproduktion for øje.

Artiklen fortsætter efter billederne.

Sydamerika i flammer

De orange, lysende prikker på kortet, som stammer fra en NASA-satellit, over Sydamerika viser de aktive skovbrande i perioden 15. august til den 22. august.

Flere af de store brande findes langs motorveje. Det indikerer, at brandene er menneskeskabte, skriver NASA.

Kortets brande er baseret på data fra Fire Information for Resource Management System (FIRMS), et program, der er udviklet af Maryland Universitet, USA, og NASAs rumprogram.

NASA

Op i røg

De små hvide striber, som ligner et let skydække, er røgen fra de mange skovbrande i Amazonas. Billedet, der er taget den 13. august, af er taget af NASAs Aqua-satellit og viser, hvordan store dele af de brasilianske delstater Rondônia, Amazonas, Pará, og Mato Grosso går op i røg.

NASA

Bolivia og Paraguay

Det er ikke kun i Brasilien, at ilden har fat. Et nyere NASA-satellit-billede fra den 25. august viser, hvordan ilden også raser i nabolandene Bolivia og Paraguay. Disse brande er ikke i Amazonas - men derimod et område i nærheden af Paraguayfloden nær Puerto Busch.

Satellit-billedet indikerer til gengæld, skriver NASA, at branden formentlig har spredt sig fra Paraguay, videre til Bolivia for at ende i Brasilien den 19. august.

NASA

Fra træ til aske

Den brasilianske fotograf, Jair Ferreira Belafacce's, viser med dette billede, hvordan en brasiliansk skov stod i flammer for 13 år siden.

Her er det træer nær Apucarana i delstaten Parana, Brasilien, som står i flammer. Også denne brand var tæt på en motorvej.

Shutterstock

Intet nyt under solen

Skovbrandene i juni var steget med 90 procent i forhold til samme måned sidste år. Og i juli var antallet af skovbrande steget med 280 procent sammenlignet med samme måned sidste, det skriver Los Angeles Times.

Det er især efterspørgslen på kalvekød og sojabønner, som giver benzin på det bål, som brænder i Amazonas. De nedbrændte arealer anvendes nemlig senere til landbrug.

Shutterstock

De massive skovbrande i Amazonas har fået G7-landene til at tilbyde Brasilien en "skovbrands-pakke".

Førstehjælpen til "verdens lunger" lyder på 20 millioner euro, svarende til 150 millioner kroner. Et tilbud, som præsidenten har afslået indtil videre.

Målinger fra Europakommissionens satellit-program, CAMS, viser, at antallet af skovbrande i Amazonas er ved at aftage og være tilbage på normalt niveau.