Sygdommen er betegnet plasticosis, og det er en særdeles ubehagelig én af slagsen.
Ødelægger fordøjelsessystemet
Ved at undersøge fugle af arten tyndnæbbet skråpe på øen Lord Howe Island, som ligger 600 kilometer ud for den australske østkyst, fik forskerne adgang til en af de fuglearter, som menes at indtage mest mikroplast.
Årsagen er, at den tyndnæbbede skråpe ofte forveksler mikroplast i havet med mad og derfor ender med at indtage store mængder plast i forhold til dens størrelse.
“Selvom fuglene kan se sunde ud uden på, så har de det ikke godt indvendigt,” siger medforfatter til undersøgelsen og ledende kurator ved National History Museum i London, Dr. Alex Bond.
Helt konkret betyder det, at den såkaldte proventriculus, som er betegnelsen for den forreste del af maven på disse fugle, bliver beskadiget på flere niveauer.
I takt med at fuglene indtager plastik, opstår der nemlig sår og rifter, som bliver til ar. Arvævet kan svulme op, og kronisk betændelse er ikke ualmindeligt.
Det tydeligste tegn på plasticosis er dog forringelsen af fordøjelsessystemet, hvor nogle af de kirtler, som hjælper med fordøjelsen, bliver så ødelagte, at fuglene bliver mere sårbare over for infektioner og parasitter samt får sværere ved at optage vitaminer.
“Det er den første undersøgelse, der viser, hvor alvorlige skader mikroplast kan forårsage på disse fugles fordøjelsessystem,” siger Bond.
På grund af de ensartede læsioner hos fuglene har forskerne valgt at klassificere plasticosis som en specifik sygdom.