Shutterstock
Den mest aggressive hund

Forskere: Her er den mest aggressive hunderace

Pitbulls står bag de fleste fatale bid på mennesker og kan derfor betegnes som verdens farligste hund. Der er dog noget, der tyder på, at den måske ikke er den mest aggressive race.

Hunden er kendt som menneskets bedste ven.

Alligevel er der hvert år mange millioner mennesker, der bliver bidt af hunde - og faktisk dør op mod 30.000 mennesker årligt efter at være blevet bidt. Langt størstedelen dør dog pga. rabies, og det er dermed kun en mindre del, der dør af de skader, som et bid kan forvolde.

En svensk undersøgelse af 30 europæiske lande viser dog, at antallet af denne slags dødsfald er stigende, og den samme tendens ses i USA.

Dykker man ned i de fatale angreb, er der særligt én slags hund, der går igen.

Verdens farligste hund

Verdens farligste hund skal findes i samlebetegnelsen 'pitbulls', der dækker over forskellige racer, herunder staffordshire bull terrier og amerikansk pitbullterrier.

Ifølge en amerikansk metaundersøgelse er pitbulls nemlig i top, når det kommer til angreb på mennesker med døden til følge. Hele 65,6 procent af alle fatale bid i USA fra 2005-2017 involverer en pitbull.

Dertil viser en anden undersøgelse, at deres bid, selv når de ikke er livsfarlige, ofte resulterer i så komplekse og alvorlige skader, at operationer er nødvendige.

Sammenlignet med andre racer, angreb pitbulls også oftere uden forudgående provokation - og det gælder både mennesker og andre dyr.

Baseret på den amerikanske metaundersøgelse, er rottweileren den race, der slår næstflest mennesker ihjel. Den fulde liste ses nedenfor.

Verdens farligste hunde er:

  • Pitbulls
  • Rottweiler
  • Schæferhund
  • Gadekryds
  • Amerikansk bulldog
  • Mastiff
  • Husky.

Selvom pitbulls er involveret i mange angreb på mennesker og dyr, understreger forskere, at pitbulls' adfærd formentlig skyldes deres ejeres adfærd.

Forskning viser nemlig, at pitbull-ejere statistisk set er mere involveret i kriminel aktivitet, alkoholmisbrug og vold end ejere af andre hunderacer. Og ser man på markører for aggressiv adfærd, scorer pitbulls ikke højere end andre hunde, viser en undersøgelse fra 2022.

En finsk undersøgelse af 9000 hunde peger på, at den mest aggressive hund skal findes i en mere langhåret race.

Her udnævnes rough collie som den race, der oftest udviser aggressiv adfærd.

Dernæst følger miniature puddel, miniature schnauzer og schæferhunden. Chihuahuaen som ellers har et ry for at være aggressiv er helt nede på en 16. plads og scorer fx lavere end corgien.

Rough collie

Tidligere undersøgelser har vist, at rough collien er en frygtsom race, hvilket kan være årsagen til den aggressive adfærd.

I deres undersøgelse så de finske forskere også øget aggressiv adfærd hos hanhunde og hunde, der ikke boede med andre hunde. Førstegangsejere oplevede generelt også, at deres hunde var mere aggressive.

Der findes 360 officielt anerkendte hunderacer i verden, og i den finske undersøgelse indgik 23. Der var derfor mange racer, der ikke var repræsenteret, herunder størstedelen af de, der topper listen over verdens farligste hunde.