Forskere: Pingviner kan gemme på “menneskeligt” træk

Forskere har sat spejle op i det østlige Antarktis og måske gjort en overraskende opdagelse omkring de sort-hvide havfugle.

© Credit: bioRxiv (2022)

En særlig gruppe vilde pingviner i Antarktis kan måske tilhøre en særdeles eksklusiv klub af dyr, som indtil videre kun omfatter få fugle, nogle enkelte pattedyr og et par fisk.

Det er i hvert fald konklusionen i en opsigtvækkende og endnu ikke fagfælle-bedømt undersøgelse udført af forskere fra bl.a. National Institute of Advanced Studies i Indien og Ministry of Earth Sciences under den indiske regering.

Ved at udsætte en gruppe såkaldte Adelie-pingviner i det østlige Antarktis for flere forskellige test foran spejle opdagede forskerne nemlig, at de smokingklædte søfugle kan gemme på mere, end vi hidtil har troet.

Svært at teste

Foran spejlene bemærkede forskerne, at Adelie-pingvinerne kan have, det, de kalder "en vis grad af selvbevidsthed", som ellers er ekstremt sjældent i dyreriget.

Selvbevidsthed viser sig blandt andet, når et levende væsen opdager noget på sig selv, som kan ses i refleksionen - det kan fx være, hvis du rører ved en rød prik i dit ansigt, som du kun kan se i dit eget spejlbillede.

Evnen er let at teste hos mennesker, men langt mere kompliceret, når det kommer til vores fjerklædte venner. Derfor udsatte forskerne pingvinerne i det østlige Antarktis for hele fire forskellige forsøg med spejle.

Tvetydige opdagelser

I det første forsøg placerede forskerne spejle på jorden i nærheden af pingvinerne, mens de overvågede dyrene. Her så de ingen reaktion, hvilket faktisk kan være lidt af en opdagelse i sig selv, da mange andre dyr tror, at selve spejlbilledet er et andet dyr og reagerer derefter.

Løvfrø tæt på Tjernobyl-kraftværket
© Germán Orizaola/Pablo Burraco

Læs også:

Da forskerne senere satte klistermærker på spejlene, som lignede, at de sad på pingvinerne selv, observerede de til gengæld, hvordan dyrene blev ophidsede og forsøgte at fjerne klistermærkerne. Det samme var dog ikke tilfældet, da pingvinerne så dem selv med en lille hagesmæk i spejlbilledet.

Undersøgelsen har endnu ikke gennemgået peer review, som er en del af kvalitetssikringen af videnskabelige udgivelser, og samtidig anerkender forskerne, at deres opdagelser en en smule tvetydige. De mener dog stadig at forsøgene viser tegn på, at de vilde Adelie-pingviner har en vis grad af selvbevidsthed.