Forskere: Svampeangreb truer den globale fødevareproduktion
Den globale opvarmning forværrer skader på afgrøder forårsaget af svampe. Ifølge eksperter på området kan det føre til en global fødevarekrise.

Svampebakterier er vanskelige at bekæmpe. En af årsagerne er, at de kan rejse over lange afstande, hvis det eksempelvis stormer.
Svampe er den største trussel mod vores afgrøder. De er modstandsdygtige, rejser over lange afstande med vinden og kan finde fæste på store marker.
Men ikke nok med det. De er også ekstremt tilpasningsdygtige, og mange af dem har udviklet resistens over for almindelige fungicider.
Med klimakrisen og udsigten til stadigt stigende temperaturer frygter forskerne nu, at de ødelæggende svampe vil bevæge sig hurtigere mod polerne, end det hidtil har været tilfældet.
“Selvom tv-serien The Last of Us er fiktion, så er vi nødt til at forholde os til, at vi kan stå foran en global sundhedskatastrofe forårsaget af svampe. Modstanderen er dog ikke zombier, men derimod faren for verdensomspændende hungersnød,” siger professor Sarah Gurr fra University of Exeter i Storbritannien til The Guardian.
Danmark går til kamp mod svampene
Ifølge en rapport fra WHO mister landbruget på verdensplan mellem 10 og 23 procent af deres afgrøder, som følge af svampeangreb.