Shutterstock

Forskere: T. rex brugte værktøj og var kulturel

Amerikanske forskere mener, at T. rex havde hjernekapacitet til både at bruge værktøj og opdyrke kultur. I hvert fald hvis den store dinosaurs hjerne var skruet sammen som sine nulevende slægtninges.

Frådende, farlig og fysisk frygtindgydende, men ikke i besiddelse af den fremmeste forstand. Sådan bliver dinosaurer, og særligt Tyrannosaurus rex ofte portrætteret på film.

Men det er højst sandsynligt en myte, at T. rex ikke var særligt intelligent, viser en ny undersøgelse.

Ved at sammenligne hjerner hos fugle - dinosaurernes nulevende slægtninge - med kraniet fra en Tyrannosaurus rex er en amerikansk forsker kommet frem til, at de store dinosaurer sandsynligvis havde hjernekapacitet til både at bruge værktøj og opdyrke en form for kultur.

HØR hjerneforskeren bag undersøgelsen forklare sammenhængen mellem T.rex og fuglehjerner her

Fuglehjerner kaster lys over T. rex's intelligens

Det er svært at give et præcist billede af, hvordan Tyrannosaurus rex's hjerne har set ud. Blødt væv, som hjerner, går hurtigere i forrådnelse end kranier og knogler, og der er derfor ingen hjerne-fossiler fra den store dinosaur at tage udgangspunkt i.

I stedet er forskerne bag den nye undersøgelse startet et andet sted - inde i hovedet på nutidens fugle, der nedstammer fra samme forfædre som dinosaurerne.

Hjerneforskeren Suzana Herculano-Houzel har undersøgt antallet af hjerneceller hos tidlige fugle som emuer, der er relativt tæt på dinosaurerne i det evolutionære stamtræ. Derefter har hun ganget tallet op, så det passer med størrelsen på hjernen hos en T. rex.

Undersøgelsens resultater er af den grund også kun holdbare, hvis hjernerne hos de uddøde dinosaurer rent faktisk var skruet sammen som hos nutidens fugle.

T.rex var lige så intelligent som aber

Ifølge Herculano-Houzels udregninger har hjernen hos en tyrannosaurus rex indeholdt lige knap 3,3 millioner af de såkaldte 'telencefalliske neuroner'.

Det er højtudviklede hjerneceller, som spiller en rolle i avancerede hjernefunktioner.

Og her scorer T. rex på samme niveau som dyr, vi ellers regner for meget intelligente. Bavianer har ifølge Herculano-Houzels undersøgelse omkring 2,8 millioner af de højtudviklede hjerneceller.

At T. rex har lige så mange avancerede hjerneceller som bavianer, udfordrer i høj grad nutidens opfattelse af den store, kødædende dinosaur.

I film som Jurassic Park er det enorme reptil ofte blevet skildret som et blodtørstigt, men uintelligent monster. Og det har ifølge Herculano-Houzels undersøgelse ikke meget med virkeligheden at gøre.

Hvis den store dinosaur virkelig havde lige så mange avancerede hjerneceller som bavianer, ville den som aberne være i stand til at løse opgaver ved hjælp af værktøj og indgå i en primitiv form for kulturelt fællesskab med sine artsfæller.