Der har længe været enighed om, at de første skove på vores planet hjalp med at mindske mængden af CO2 i vores atmosfære for 385 millioner år siden.
Et internationalt forskerhold fra Københavns Universitet og University of Nottingham gør op med denne forestilling i en artikel i tidsskriftet Nature Communications.
Med en ny analysemetode har de fundet ud af, at små planter har hjulpet med at mindske CO2-mængderne væsentligt i fortiden, og at mængden i fortiden generelt har været noget mindre end tidligere antaget.
Mindre CO2 i fortiden
Forskere har længe været enige om, at mængden af kuldioxid i atmosfæren for 410 til 385 millioner år siden var ti gange højere end i dag.
De nye forskningsresultater viser dog, at CO2-niveauet kun har været halvanden gang så højt end i dag.
Mere præcist kunne forskerne konkludere, at CO2-mængden i fortiden har været på godt 600 ppm (parts per million – måleenhed for CO2-niveauer), frem for de tidligere 4.000 ppm.
De nye resultater ligger ikke langt fra vores nutidige niveau på 415 ppm.
Samtidig viste resultaterne, at de første træer, der spredte sig verden over for 385 millioner år siden, kun har spillet en lille rolle i reduceringen af CO2 i luften, hvilket ellers har været den gængse antagelse indtil nu.
Derimod har små primitive karplanter, som stadig eksisterer i dag, bidraget til et massivt fald i CO2 allerede før træerne spredte sig på planeten.