GABRIEL UGUETO
Tegning af Iktyosaurer

Fossilfund kan omskrive ikonisk kæmpeøgles historie

Ældgammelt fossil tyder på, at hvaløglen allerede kan have befolket Jordens have inden den største masseudryddelse i vores planets historie.

For 252 millioner år siden ramte en katastrofe af abnorme dimensioner Jorden.

Et gigantisk vulkanudbrud efterlod store dele af Jorden dækket af lava og udslettede næsten alle de arter, der hidtil havde levet på landjorden og i havet.

Indtil nu har forskerne troet, at havkrybdyret hvaløglen - også kendt som iktyosaureren - først udviklede sig efter den omfattende massedød.

Men et forbløffende fund i på den norske øgruppe Svalbard betyder nu, at hvaløglens historiebøger måske skal skrives om. Det fremgår af en videnskabelig artikel i Current Biology.

Liv blev udslettet

Norske forskere har nemlig fundet spor efter hvaløglen i en 250 millioner år gammel sten.

Det fund antyder ifølge forskergruppen, at øglen allerede levede for 250 millioner år siden - og potentielt også endnu tidligere, altså før den abnorme katastrofe indtraf og udslettede størstedelen af klodens liv.

Indtil nu har forskerne ellers troet, at hvaløglens oprindelse først kunne spores til efter masseudryddelsen. De hidtil tidligste fossiler af øglen er nemlig blevet fundet i 248 millioner år gamle geologiske lag, der dermed kan dateres til godt fire millioner år efter den omfattende masseuddøen.

© Shutterstock

Fortidsøgle med dræberinstinkt

Ifølge én af forskerne bag fundet, Jørn Hurum, professor ved det naturhistoriske museum i Oslo, er det urealistisk at tro, at "en så avanceret ichthyosaur ville kunne udvikle sig" på bare to millioner år. Derfor er han overbevist om, at fundet er et tegn på, at øglen levede inden massedøden - og var en af de få arter, der overlevede den.

New Scientist har talt med Neil Kelley fra Vanderbilt University i Nashville, Tennessee, der ikke har været involveret i undersøgelsen.

Han mener, det er sandsynligt, at hvaløglen kan have levet, før det ødelæggende inferno ramte Jorden for 252 millioner år siden. Men han vil heller ikke afskrive muligheden for, at fortidsøglen simpelthen bare udviklede sig i et hurtigt tempo i de to millioner år efter masseudryddelsen.