© Wellcome images

Gæt en mikroskopi: Insektøje eller vaskemiddel?

Væsker, fimrehår og celler springer frem i funklende farver og fabelagtige former, når forskerne med avancerede mikroskoper viser os verden i et helt nyt perspektiv. I mikroverdenen kan selv velkendte objekter være svære at genkende helt tæt på. Kan du?

12. februar 2018

Bladlusen lever af at suge saft fra planter, og mange arter af insektet er skadedyr, som både haveejere og landmænd hader af et godt hjerte. 

Bladlusenes to øjne buler ud af hovedet, og hvert øje er sat sammen af tusindvis af tætsiddende og ubevægelige enkeltøjne, som kaldes ommatidier.

Hvert enkeltøje opfanger information fra sit eget lillebitte udsnit af det samlede synsfelt, og tilsammen skaber enkeltøjnene et grovkornet mosaikbillede. 

Anordningen gør bladlusen i stand til at opfatte hurtige bevægelser, fx når en fjende i skikkelse af en mariehøne nærmer sig. 

Til gengæld kan bladlusen ikke se skarpt eller skelne genstande fra hinanden på lang afstand. 

© Shutterstock

Fremspringet øverst til venstre hjælper formentlig insektet med at opfatte polariseret lys, som bladlusen navigerer efter.

Bladlusen orienterer sig generelt efter solen, men hvis den er gemt bag en sky, må det lille dyr styre efter, hvordan lyset reflekteres i forskellige overflader.

Det polariserede himmellys afslører altså retningen til solen, og med den lysinformation kan bladlusen igen retningsbestemme.

Fordyb dig i hver eneste detalje af vores fantastiske univers med et abonnement på Illustreret Videnskab

Elektronstråle afslører alt

Elektronmikroskopet anvender en stråle af elektroner, der har en meget kortere bølgelængde end lys og derfor giver en højere opløsning.

Strålen reflekteres i specifikke mønstre eller går igennem prøven og opfanges på den anden side.

Linserne består af magneter, som fokuserer elektronstrålen mod motivet, som kan forstørres millioner af gange.

Der findes to varianter af instrumentet: Transmissions-elektronmikroskopet (TEM) og skannings-elektronmikroskopet (SEM).

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.