© DALIBOR MATÝSEK/TECHNICAL UNIVERSITY OF OSTRAVA

Gæt en mikroskopi: Slimsvamp eller karies?

Væsker, fimrehår og celler springer frem i funklende farver og fabelagtige former, når forskerne med avancerede mikroskoper viser os verden i et helt nyt perspektiv. I mikroverdenen kan selv velkendte objekter være svære at genkende helt tæt på. Kan du?

1. november 2018 af Stine Overbye

I gamle dage sagde folketroen, at slimsvampe var rester af slukkede stjerner, som var dumpet ned fra himlen og besad magiske egenskaber. 

Sporangierne,der står på række på billedet, er de langstilkede organer, hvori slimsvampen danner sine sporer.

En spore udvikler sig til en lille amøbe, der både er i stand til at krybe omkring som en omvandrende slimklat og til at sætte frugter i forskellige farver.

Selvom slimsvampen har været kendt af videnskaben i flere hundrede år, kan forskerne ikke rigtigt blive kloge på denne besynderlige organisme, der fx formerer sig ved sporer ligesom almindelige svampe, men alligevel ikke er en svamp. 

Tidligere har den været beskrevet som både en plante og et dyr, men i dag er slimsvampen lagt i rodekassen med protister - en gruppe af organismer, som hverken er dyr, planter eller svampe.

© SHUTTERSTOCK

Elektronstråle afslører alt

Elektronmikroskopet anvender en stråle af elektroner, der har en meget kortere bølgelængde end lys og derfor giver en højere opløsning. Strålen reflekteres i specifikke mønstre eller går igennem prøven og opfanges på den anden side. 

Linserne består af magneter, som fokuserer elektronstrålen mod motivet, som kan forstørres millioner af gange. Der findes to varianter af instrumentet: Transmissions-elektronmikroskopet (TEM) og skannings-elektronmikroskopet (SEM).

Hjerneløse skabninger udfordrer vores intelligens

Slimsvampe rummer ikke en eneste hjernecelle. Alligevel kan de lære at undgå gift, finde vej i labyrinter og dele erfaringer. 

Deres evner kan bane vejen for biocomputere og rykker ved selve definitionen af intelligens. Læs hvordan i næste nummer af Illustreret Videnskab.

Lige nu får du et særligt tilbud. Du får:

  • En lækker og vandtæt rygsæk fra Outpack
  • To numre af Illustreret Videnskab
  • Digital adgang til de seneste 12 udgaver af magasinet

Og du får det hele til en favorabel pris: Kun 89 kroner.

INDLØS DIT TILBUD HER

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.