Jordkloden er under konstant forandring. Det gælder både i byer, på landet og i de mest afsidesliggende egne.
Et eksempel på sidstnævnte, har for nylig udspillet sig på Antarktis.
Her er et enormt isbjerg på størrelse med London nemlig brækket af den såkaldte Brunt Ice Shelf, som er en isbræmme, der indtil for den 22. januar var en del af Antarktis’ “fastland”.
Og den hændelse har fået alverdens polarforskere til at rette blikket mod det sydligste syd.
Ingen overraskelser
Det lyder dramatisk, når et isbjerg af denne størrelse brækker af Antarktis, men faktisk kommer hændelsen ikke bag på forskningsenheden The British Antarctic Survey (BAS).
“Vores forskere har forudset dette scenarie, og har derfor foretaget målinger ved hjælp af særlige gps-instrumenter flere gange om dagen i en årrække,” siger direktør for BAS, Jane Francis i en pressemeddelelse.
Disse målinger kan imidlertid ikke stå alene.
“Ved at sammenholde isbræmmens bevægelser med satellitbilleder fra blandt andet ESA og NASA, kan vi overvåge området året rundt - også når det er mørkt 24 timer i døgnet og temperaturen falder til under 50 minusgrader,” uddyber Francis.
Ikke klimakrisens skyld
I takt med at forskerne kunne observere revnen i isbræmmen Ice Brunt Shelf vokse, besluttede de i 2016 at flytte forskningsstationen Halley base 23 kilometer ind i landet.

Revnen i isbræmmen Brunt Ice Shelf har fået et gigantisk isbjerg til at rive sig løs. Bjerget er med sine 1.270 kvadratkilometer på størrelse med London og mere end dobbelt så stort som Chicago.
Ved at placere stationen på nogle enorme ski, kunne de trække den hen over isen ved hjælp af en traktor.
Beslutningen om at flytte stationen vækker formentlig glæde i dag, eftersom den oprindeligt lå på den del af isbræmmen, som nu har revet sig løs.
Når isbræmmer af denne størrelse brækker, er det nærliggende at rette blikket mod den globale opvarmning for at finde forklaringer på fænomenet.
Men i dette tilfælde spiller de stigende temperaturer faktisk ikke den store rolle for udfaldet.
“Denne løsrivelsesprocess har været ventet i årevis og er en naturlig del af denne isbræmmes udvikling. Delingen kan derfor ikke tilskrives klimaforandringer,” vurderer professor og ekspert i gletschere Dominic Hodgson fra BAS.
Hvad isbjerget skal hedde er endnu uvist, men det forventes at organisationen U.S National Ice Center, snart vil løfte sløret for navnet.