En gruppe forskere fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet har nemlig lavet feltstudier på indlandsisen i Grønland og opdaget, at det ekstremt næringsfattige miljø vrimler med flere tusinder af organismer, som formentlig har betydning for, hvor hurtigt isen smelter.
“I en lille smeltevandspyt oppe på gletsjerne kan der nemt gemme sig 4000 forskellige arter. De lever af bakterier, alger, virus og mikroskopiske svampe,” lyder det fra forskningsleder og professor Alexandre Anesio i en pressemeddelelse.
“Det er et helt økosystem, som vi indtil for nylig ikke anede fandtes,” forklarer han.
Ser uskyldig ud
Organismerne lever både over og under isen, og én af dem, forskerne har brugt mest tid på i undersøgelsen, er en lille sort alge, som vokser ovenpå isen og farver den sort.
Den lange, pigmenterede is-alge ser måske uskyldig ud på overfladen, men netop farven gør den ekstra interessant i forhold til afsmeltningen af ismassen, forklarer Alexandre Anesio.
“Når isen farves mørk, får den sværere ved at reflektere sollyset. I stedet bliver varmen fra Solens stråler absorberet af isen, der begynder at smelte,” siger professoren.
“Jo mere is, der smelter, desto varmere bliver temperaturen her på Jorden,” lyder det.
Is-algen har eksisteret længe før industrialiseringen. Men klimaforandringerne betyder, at organismen har fået bedre vilkår til at vokse og erobre stadig større og større områder af isskjoldet.
Ifølge Alexandre Anesio har den erobret iskappen i en sådan grad, at algerne øger afsmeltningen med helt op til 20 procent.
Derfor undersøger professoren og hans kolleger også, om der findes en måde at bremse algens vækst på - fx ved hjælp af andre mikrober, som kan skabe bedre balance i systemet igen.
"De forskellige mikroorganismer på isen påvirker hinanden. Nogle efterlader næring, som andre lever af. Små viruspartikler angriber og fortærer bakterier. Vi tror, at nogle af svampesporerne måske spiser de sorte alger. Det er sådan noget, vi leder efter," siger han.
Undersøgelsen er i Gebiology og blev første gang publiceret i november 2022.