Havet

Havet - under havets overflade

Havet er et af Jordens sidste mysterier

Havet udgør 71 procent af Jordens overflade samt 97 procent af den samlede vandmasse på Jorden. Det gør havet til klodens største økosystem for levende organismer. Havets mørke dyb efterlader dog mange ubesvarede spørgsmål. Vi har i dag kun kortlagt, observeret og udforsket cirka 20 procent af havet. Havet er i konstant udvikling pga. de tektoniske pladers evige bevægelser. Det er fx disse enorme kræfter, som skaber tsunamier og underjordiske vulkanudbrud. Mennesker har også effekt på havet, da vores liv påvirker vandkvalitet og havdyrenes levevilkår. Videnskaben arbejder derfor på løsninger, som skal sikre en bæredygtig fremtid for havet. Dyk ned i vores arkiv af artikler og udforsk de dybeste afkroge af havet.

Hvorfor er havet blåt?

Den mest udbredte myte er, at havets farve afspejler den blå himmel, men det er ikke tilfældet. Havets blå farve hænger nemlig sammen med Solens stråler.

Vandet i havet fungerer som et lysfilter, der absorberer Solens stråler. Strålerne indeholder et bredt farvespektrum af rød, orange, gul grøn, blå og violet.

Det er dog kun farven blå, der fortsætter sin rejse en kilometer ned i dybet, før det også bliver absorberet. På den dybde er der total mørke, da intet lys kan trænge derned.

Farverne kan variere meget alt efter havområde og verdensdel. Atlanterhavet er fx ofte mere grønligt end Middelhavet, hvilket skyldes dets høje alge- og planktonvækst.

Hvad er det dybeste punkt i havet?

Det dybeste punkt i havet er Marianergraven, som er lokaliseret mellem Asien og Australien. Navnet stammer fra den omkringliggende øgruppe Marianerne.

Marianergraven blev opdaget i 1875 under den første Challenger-ekspedition. Her målte man dybden til 8.184 meter ved brug af et reb med bly for enden. I dag er det dybeste punkt blevet målt helt ned til 11.034 meter.

Der har været flere bemandede ekspeditioner i jagten på de mange hemmeligheder på bunden. Den nuværende rekord blev sat i 2019, da den amerikanske udforsker Victor Vescovo nåede en dybde på 10.927 meter.

Blåt hav med stime af fisk

© Shutterstock

Hvorfor er havet salt?

Havet er salt pga. erosion af jordskorpen. Igennem millioner af år har regn og smeltevand nedbrudt jordskorpen og ført salt ud i floderne, der i sidste ende havner i havet.

Havet indeholder ca. hundrede forskellige uorganiske stoffer, men langt størstedelen er natrium og klorid - bedre kendt som bordsalt.

Havets gennemsnitlige indhold af saltvand er 3,5 procent, og det har været konstant i flere årtier. Det skyldes, at der forsvinder omkring den samme saltmængde per år, som der bliver tilført.

Salt forsvinder fra havet via stærk vind, som blæser saltvandet tilbage ind over landskabet. Dertil bruger arter som fx muslinger og krebsdyr saltet til at skabe deres skjold. Når lava trænger op gennem havbunden, skaber det en kemisk proces, hvor saltet bliver fjernet fra vandet.

Salt fra det døde hav

© Shutterstock
Side 1 / 3