5 fascinerende ting du (måske) ikke vidste om Vesterhavet
Find ud af, hvor stor en ekspert du egentlig er, når det kommer til facts om et populært hav med en vild og stormfuld historie.

Vesterhavet er smukt, fascinerende og vildt - og så er det fyldt med historie. Blandt andet derfor er havet, som favner Danmarks Nordvestkyst også et af landets mest besøgte områder. Men hvor meget ved du egentlig om det brusende hav, som er omkring 350 millioner år gammelt?
Her får du fem facts om Vesterhavet. De er udarbejdet i samarbejde med Destination Nordvestkysten, så du kan blive endnu klogere (eller få bekræftet din viden) om det velbesøgte hav – og måske blive inspireret til at opleve det hele selv.
1. Hvert år æder havet sig mindst 1 meter ind i landet
Der er voldsomme kræfter på spil, når Vesterhavet bruser. Det er faktisk så voldsomt, at kysten ved Rubjerg Knude i Nordjylland i snit er flyttet cirka 1 meter mod øst hvert år de sidste 100 år. Derfor har det også været nødvendigt at flytte Rubjerg Knude Fyr, som blev opført i år 1900. Fyret blev i sin tid bygget på kystskræntens højeste punkt 60 meter over havet og godt 200 meter inde i land og skulle fungere som pejlemærker for skibene. I efteråret 2019 blev fyret flyttet 70 meter længere ind mod land, og det forventes, at fyret er nødsaget til at flyttes igen om 40 år, hvor kystlinjen igen vil true.
Fyrtårne og sømærker er generelle kendetegn langs Nordvestkysten, som vidner om, hvordan søfarten brugte dem til at navigere efter. Du finder for eksempel fine fyrtårne både i Hirtshals ved Rubjerg Knude og i Hanstholm, Lodbjerg Fyr i Nationalpark Thy og Bovbjerg Fyr ved Lemvig. Mange af fyrtårnene kan du endda komme op i, hvorfra der er en vild udsigt over kysten.

2. Der ligger bunkere fra 2. verdenskrig ved Vesterhavet
Langs Nordvestkysten finder du store beton-levn, som er synlige minder fra 2. verdenskrig. Bunkerne blev anlagt af Tyskland under besættelsen som en del af Atlantvolden, der skulle forhindre De Allierede i at foretage landgang. Ideen om en uigennemtrængelig befæstning blev udtænkt af Hitler og blev i tysk propaganda kaldt ”en ubrydelig mur af beton, spækket med artilleri og bemandet med loyale elitetropper”. Sandheden er dog, at den primært bestod af befæstede støttepunkter, og "elitetropperne" var soldater med fysiske skavanker eller som var for gamle eller unge til fronttjeneste.
Du kan opleve de rå bunkere langs store dele af Vestkysten – for eksempel omkring Vigsø (som også har været med i optagelserne til en Olsen Banden-film), Bulbjerg, Løkken, Svinkløv og Slettestrand, Grønhøj Strand, Kettrup Bjerge nord for Blokhus samt ved Hirtshals fyr, hvor der i øvrigt er en smuk udsigt fra toppen. Du kan også besøge Bunkermuseum Hanstholm i Thy, som er Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig.

3. Skibsforlis er en stor del af Vesterhavets historie
Det voldsomme hav har desværre også mange menneskeliv på samvittigheden. Den jyske vestkyst kaldtes førhen jernkysten, fordi storme og vilde strøm- og bundforhold med revler gjorde kysten hård som jern, der kunne splintre skibe til pindebrænde. I perioden 1858-1882 er der registreret over 1200 strandinger og forlis på strækningen som følge af storme, tåge og havgus, utilregnelige havstrømme, foranderlige dybder og ingen øer at søge ly bag.
På det arkitekttegnede Strandingsmuseum St. George i Thorsminde kan du opleve de dramatiske strandinger og via moderne teknologi også få indblik i de mange strandinger. Museet dykker særligt ned i historien om de to store engelske skibe, HMS St. George og HMS Defence, der begge forliste ud for Thorsminde en julenat i 1811, hvor cirka 1.400 mennesker omkom. Stedet, hvor bådene forliste, kaldes Dødemandsbjergene, og på det nyligt moderniserede museum kan du bl.a. opleve roret fra HMS St. George i sin fulde længde, som er 11 meter.

4. Et af verdens største søslag blev udkæmpet i Vesterhavet
'Jyllandsslaget', som fandt sted i 1916 i Vesterhavet, var det eneste søslag under 1. verdenskrig og et af verdens største. Det foregik lige ud for Thyborøn og var en kamp mellem den britiske Grand Fleet og den tyske Hochseeflotte. 250 krigsskibe og 104.000 mand kæmpede mod hinanden 145 kilometer ude i Vesterhavet. Selvom det var 149 britiske skibe mod 101 tyske skibe, endte briterne med de største tab. 25 skibe endte sønderskudt på havets bund, og ca. 9.000 mænd mistede livet. Efter søslaget hævdede begge sider dog at have vundet.
Dramaet kan opleves på Sea War Museum Jutland, der åbnede i 2015 i Thyborøn. Museet gør en dyd ud af, at det ligger på neutral grund i Danmark, så historien fortælles uden at lægge vægt på britisk eller tysk side. I klitterne ud mod havet ved museet er der i øvrigt anlagt en mindepark, som består af store granitblokke formet som skibsstævne.
5. Du kan finde masser af rav på stranden ved Vesterhavet
Der er mange, som går på jagt efter rav ved Vestkysten. Rav kaldes ”Nordens guld”, og rygtet går på, at man i bronzealderen var overbevist om, at rav ikke bare var smukt, men også havde helbredende kræfter. Ravet kommer fra vores undergrund og er forstenet harpiks, som har mere end 40 millioner år bag sig.
Du kan blandt andet finde rav på Spidsbjerg Strand, Thorsminde Strand, ved Vester Husby, ved Gram Strand og langs strandene længere nordpå ved Blokhus og Løkken. Det er nemmest at finde rav om efteråret og vinteren - og helt specifikt én til to dage efter en storm, da understrømmen transporterer rav helt ind på stranden fra Vesterhavet.
Tip: I efterårsferien er der rig mulighed for at deltage i guidede ture på jagt efter havets guld både i Løkken, Blokhus og Thyborøn. Du kan for eksempel søge efter rav i ly af mørket med særlige UV-lygter.

Oplev det vilde Vesterhav – og de historiske byer omkring
Der er god grund til, at folk strømmer til de lange, brede sandstrande, hvor bølgerne og naturen omkring skaber unikke udsigter og oplevelser. Året rundt er en gåtur på stranden et sikkert hit, og langs Nordvestkysten finder du autentiske byer fyldt med attraktioner, flotte naturperler, lokale specialiteter, spændende museer og historiske monumenter.
Find inspiration til oplagte destinationer (for eksempel til den kommende efterårsferie eller weekendture) ved at kigge på Nordvestkystens egen guide her.
Du kan også læse mere om konceptet 'Bare ude vestpå' for at se, hvad Nordvestkysten ellers har at byde på.