Coronapandemien har de sidste to år givet verdenssamfundet et utal af kvaler.
Udover store menneskelige og økonomiske tab har pandemien også resulteret i hele 8,4 millioner tons ekstra plastik-affald, fordi hele verden pludselig skulle bruge værnemidler, der oftest er lavet af plastik og kun til engangsbrug.
Ved udgangen af året vil bunken tælle hele 11 millioner tons ekstra plastik-affald.
Omkring 37.000 tons af affaldet vil ifølge en ny rapport finde vej til flodløb, hvorfra det til sidst vil nå ud i verdenshavene.
Ved hjælp af en avanceret simulator peger forskerne på, at det Arktiske Hav sandsynligvis bliver endestationen for meget af det mikroplast, som affaldet bliver med tiden. Her kan affaldet i værste fald dræbe forskellige havdyr og gøre stor skade på de maritime økosystemer.
Langt størstedelen af den øgede plastik-forurening kommer fra sygehuse - i form af plastik-sprøjter, -handsker og -kitler - der ikke bliver smidt forsvarligt ud.
Specielt i Asien, hvor sundhedsvæsnet var presset allerede inden pandemien, kan affaldssystemerne ikke følge med, og de asiatiske sygehuse er ifølge rapporten en af de helt store plast-syndere.
Tonstung plastik-pandemi i havene
Mundbind har været udråbt som den største skurk i pandemiens forurening. Maskerne indeholder store mængder plastik, og når de ikke bliver smidt i en skraldespand, finder de vej til havene, hvor plasten med tiden nedbrydes til mikroplast, der kan skade havdyr og gøre dem giftige at spise.