Scientists at the Red Sea

Det Røde Hav bugner af ædelmetaller

Der ligger for flere milliarder kroner guld, kobber og sølv nede i havbunden i Det Røde Hav.

21. maj 2012

Nye geologiske undersøgelser i Det Røde Hav afslører, at der ligger for milliarder af kroner ædelmetaller i havbundens sedimentlag. Der er tale om guld, kobber, zink, sølv og kobolt. Forskerne vurderer, at guldforekomsten udgør 50 tons og har en markedsværdi på cirka 90 milliarder kroner.

Det er saudi-arabiske og tyske forskere fra King Abdulaziz University og Leibniz-Institut für Meereswissenschaften, Universität Kiel, som har taget prøver af havbunden og konkluderet, at den adskiller sig fra andre havbunde i verden. Havbunden er en såkaldt spredningszone, og den gennemskæres af en sprække, der hele tiden sender nyt materiale op fra undergrunden.

Nogle af disse opsivende stoffer er ædelmetallerne guld, sølv, kobber, zink og kobolt, som igennem årene har lejret sig i havbundens sediment. I princippet lige til at samle op og sælge på råvarebørserne. Det bliver dog svært at hente ædelmetallerne op. Dels ligger der et lag af meget salt og varmt vand over havbunden, dels forekommer ædelmetallerne som mikropartikler. Derfor er forskerne fx nødt til at udvikle særlige teknikker til at skille mikropartiklerne fra de større partikler i sedimentet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.