Shutterstock
Blegede koraller i koralrev

Gammelt farvestof skal redde havene fra solcreme

Solcreme forgifter havet og dræber korallerne, og det er en katastrofe for både klima, havets dyreliv og kystsamfundenes turistøkonomi. Men et gammelkendt farvestof ligner nu redningen.

Når solen står højt, og badestrandene kalder, er de fleste vandhunde forhåbentligt smurt godt og grundigt ind i solcreme.

Desværre skader cremen havet, når den beskytter huden. Specielt de vigtige koralrev lider under solcremens aktive stoffer, der ledes ud i vandet, når vi bader.

Men nu har forskere fra University of Maryland måske fundet en løsning. Et gammelt farvestof ved navn methylenblåt lover beskyttelse mod solens stråler uden at skade havmiljøet, skriver de i en ny rapport - og stoffet kan i tilgift forebygge rynker.

Kemisk solcreme er gift for havet

Solcreme yder vigtig beskyttelse mod solens UVA- og UVB-stråler, der kan give forbrændinger, forårsage hudkraft og fremskynde hudcellernes aldring.

Overordnet er der to typer solcreme:

  • Mineralsk, der beskytter ved at reflektere UV-strålerne
  • Kemisk, der absorberer strålerne

De kemiske cremer er mest udbredte, på trods af de sjældent beskytter tilstrækkeligt mod både UVA og UVB. Samtidig indeholder de ofte stoffet oxybenzon, som er en af synderne bag koralrevenes uddøen.

Oxybenzon indgår i omkring 80 procent af den samlede mængde solcreme, der smøres ud over svedige kroppe verden over.

Badeture forgifter korallernes små oppassere

Flere studier har påvist, hvordan oxybenzon svækker - og ofte dræber - koraller, der er et vigtigt led i havets økosystem.

Koraller et såkaldt polypdyr. De består af en blød krop, der indkapsles i et lag af kalk, de danner i løbet af deres liv. Rundt om deres sidder de farvestrålende og giftige fangearmen, de bruger til at fange byttedyr.

© Shutterstock

Når fremmede stoffer som oxybenzon findes i for store mængder omkring korallerne, sætter det gang i en afblegning af korallerne, som i sidste ende tager livet af dem.

Den hvide død skyldes fraværet af en encellet alge ved navn zooxantheller, som lever i symbiose med korallen. Zooxanthellerne laver fotosyntese, og reststofferne herfra er korallernes vigtigste næringskilde - mellem 80 og 90 procent af deres føde kommer fra algernes fotosyntese.

Når oxybenzon i for store mængder finder vej til koralrevene, stresser det polypdyrene, hvilket får dem til at afvise zooxanthellerne - deres primære madleverandør. Og derfor dør korallerne, mens klimaet mister en aftager til CO2 og havmiljøet et led i fødekæden.

Farvestof beskytter mod UV og skåner korallerne

Men forskerne fra University of Maryland har undersøgt en gammel medicinsk kending - methylenblåt - med lovende resultater.

Methylenblå i reagensglas med flasker bagved
© Shutterstock

Methylenblåt

  • Udviklet i 1876 som et farvestof i Tyskland
  • Kaldes ofte 'det ældste syntetiske stof i medicinens verden'
  • Er et salt med den kemiske formel C16H18ClN3S
  • Som lægemiddelstof har det navnet methylthioniniumchlorid
  • Anvendt mod både malaria, skizofreni og multiresistente bakterie-infektioner
  • Grundstrukturen kaldes phenothiazin og består af treleddet ringsystem
  • Strukturen med tre ringe findes i mange lægemidler mod psykiske sygdomme, de såkaldte tricykliske antidepressiver

I deres tests udsatte de hudceller for UV-stråler og kunne konkludere, at methylenblåt absorberede både UVA- og UVB-stråler. Samtidig hjalp stoffet cellerne til at genopbygge beskadiget DNA og kan på den måde virke mod rynker og tidlig aldring.

Forskerne undersøgte også methylenblåts effekt på korallerne i et simuleret havmiljø. I en kontrol-tank skød de oxybenzon ned til koraller af arten xenia.

Efter en uge var dyrene i oxybenzon-tanken afblegede og døde. I tanken med methylenblåt påviste forskerne ingen forandring.