Koraller er ikke bare hjem for et sammensurium af sprudlende dyreliv, de er også selv levende. Og én gang om året, når vandtemperaturen er optimal, frigiver koraller deres sæd og æg for at formere sig i et eksplosivt virvar af milliarder af svævende celler, der bliver til koralbabyer.
Det er derfor, korallerne er følsomme over for temperaturændringer. Hvis havtemperaturen stiger bare 1 °C, kan det medføre såkaldt koralblegning, der påvirker korallernes evne til at reproducere sig.
Det er, præcis hvad der er sket i 2016, 2017 og senest i 2020: Usædvanlig høje havtemperaturer har medført en katastrofal masseblegning af op mod to tredjedele af det australske koralnetværk.
Great Barrier Reef er et netværk bestående af 2900 individuelle rev, der strækker sig 2300 km langs Australiens nordøstkyst. I 1981 kom revet på UNESCO’s Verdensarvsliste med den begrundelse, at det er det største og mest spektakulære koralrev på planeten.
Ifølge et nyt studie er hele 98 pct. af revet blevet berørt af koralblegning siden 1998.
At Great Barrier Reef tager til genmæle med en parringsbegivenhed i så stor skala, giver marinebiologerne fornyet håb for det skrøbelige økosystem.