verdenshave

Hvad er de syv verdenshave?

Når jeg tæller havene på et kort, kan jeg ikke nå frem til “de syv verdenshave”, som mange sømænd siges at have sejlet på. Hvilke syv tænkes der på?

Udtrykket “de syv verdenshave” blev før i tiden brugt af erfarne sømænd, der havde sejlet på alle klodens oceaner. De syv verdenshave omfatter, hvad man tidligere kaldte Det Nordlige og Sydlige Ishav, Det Nordlige og Sydlige Stillehav, Det Nordlige og Sydlige Atlanterhav samt Det Indiske Ocean.

Rudyard Kipling brugte i 1896 udtrykket som titel på sin digtsamling “The Seven Seas” og gjorde det dermed kendt uden for sømandskredse. Verdenshavet, der også kaldes oceanerne, er det sammenhængende vandområde, der omgiver Jordens kontinenter.

Geografisk set er der kun tre have: Stillehavet, Atlanterhavet og Det Indiske Ocean. Men på grund af de særlige fysiske og havmæssige forhold omkring polerne betragter man ofte disse områder som selvstændige oceaner, hvor det nordlige kaldes Det Arktiske Ocean eller Polhavet – tidligere Det Nordlige Ishav.

Det Sydlige Ishav kaldes i dag Det Antarktiske Ocean eller Sydpolhavet. Herudover opdeles oceanerne i randhave. Det er områder, der er adskilt fra oceanerne ved ø-buer, som fx Nordsøen og Beringshavet. Men også store middelhave, der adskiller kontinenter, fx Middelhavet, og små middelhave, der trænger ind i landmasserne som fordybninger, fx Østersøen, benævnes randhave.

Desuden kan oceanområder med helt specielle egenskaber også opnå betegnelsen have. Et eksempel på det er Sargassohavet.

Læs også:

The Ocean Cleanup TEASER
Havet

22-årig vil rense oceanerne for plastik

5 minutter
Havdyr

Nyopdaget blæksprutte mestrer forbløffende jagtteknik

3 minutter
Jordskælv

Historiens 5 kraftigste jordskælv

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!