Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad er morild?

Hvad er morild?

Hvad skyldes det mærkelige lysskær, man nogle gange kan se i vandet om sommeren?

Shutterstock

Hvad er morild?

Morild er et lysfænomen, der opstår i saltvand med særlige algetyper. I Norden er det algen Noctiluca, der laver det sære lys i vandet.

Noctiluca er en lille, encellet og kugleformet alge, der reagerer ved at udsende et lysglimt, når den bliver forstyrret, fx når et skib bryder havoverfladen, eller hvis man tager et svømmetag i vandet. Jo varmere vandet er, jo hurtigere formerer algerne sig.

En vandtemperatur på 18-20° giver de bedste betingelser for algerne, og de bliver hurtigt så mange, at deres lysglimt virker som et glimtende lyshav.

I Norden er morild derfor mest almindelig sent på varme somre, når havvandet er blevet varmet godt op. Den enkelte alge udsender et lysglimt, der varer cirka 0,1 sekund.

Bugten Bioluminiscent Bay på øen Vieques i Puerto Rico indeholder ikke mindre end 150.000 lysende alger for hver liter af det varme vand.

Det blålige lys fra disse alger kan være så stærkt, at man kan læse ved det.

Lysende alger går i forsvar

Det er stadig en gåde, hvorfor algerne reagerer med lys, når de bliver forstyrret.

Højere udviklede dyr, der udsender lys, har normalt en god grund til det. Fx bruger dybhavsfisk lys til at lokke bytte til eller til at blænde byttet med. Andre dyr bruger lys til at sende signaler til artsfæller.

Algerne har ikke umiddelbart nogen grund til at lyse – den er i hvert fald ikke fundet endnu.

Det kunne være en forsvarsmekanisme, men da algerne kun producerer lys i mørke, ville de altså være forsvarsløse i dagslys, og det giver ikke biologisk mening. Så lyset må have en anden betydning, mener forskerne.

Hvornår kan man se morild?

Forskerne har intet entydigt svar på, hvor man bedst kan opleve de lysende alger.

I Nordeuropa er der dog størst chance for at opleve morild i sensommeren. Efter en varm augustdag, efter solen er gået ned, kan du være heldig at se vandkanten lyse op i mørket, når der røres ved den.

Hvis du er heldig, kan det blålige lys i vandet også ses som små lysende prikker på kroppen, når du kommer op af vandet.

Det er dog en kombination af hvor mørkt det er, og hvor tæt algerne bliver presset sammen af vind- og strømforhold, som afgør hvorvidt man kan se dem. Desuden spiller den høje temperatur også en stor rolle for algernes levevilkår.

Læs også:

Sommersolhverv - årets længste dag
Årstider

ÅRETS LÆNGSTE DAG: Den nordlige halvkugle er badet i lys

4 minutter
Golfstrømmen kan give kolde vintre
Klimaforandringer

Isnende kulde truer Norden

2 minutter
Billede fra filmen Skjelvet
Jordskælv

Jordskælv lurer i Nordens undergrund

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul