Tidevand top

Hvor højt kan tidevandet nå?

På den canadiske østkyst skal man ikke gå for langt ud for at grave sandorm. Gennemsnitstidevandet ligger på 15 meters forskel mellem høj- og lavvande.

3. oktober 2016

I den canadiske fjord Bay of Fundy mellem provinsen New Brunswick og halvøen Nova Scotia kan vandstanden variere op til 16,3 m mellem tidevandets ebbe og flod.

Den rekordhøje vandstand forekommer dog kun to gange årligt: Ved forårs- og efterårsjævndøgn, ligger Månen og Solen i samme astronomiske plan, så de forener deres kræfter og trækker vandet på Jorden i præcis samme retning.

Resten af året er tidevandet i Bay of Fundy lavere – gennemsnitligt cirka 15 meter.

Fjord har perfekte tidevandsforhold

|

Bay of Fundy er både dyb og tragtformet, men vigtigst er den præcis 270 km lang. Det er den perfekte længde til at skabe såkaldt resonans i tidevandet.

Samme princip gælder, når du skubber et barn på en gynge. Hvis du skubber på præcis det rigtige tidspunkt, gynger barnet højere og højere. Det er resonans.

Var Bay of Fundy i stedet fx 225 eller 300 km lang, ville resonansen i tidevandet forsvinde, og vandstanden blive lavere.

Månen sætter fut i tidevandet

To tidevandsbølger er konstant på vej Jorden rundt, primært på grund af Månens massetiltrækning.

Og da Månen bevæger sig rundt om Jorden på 24 timer og 50 minutter, er der cirka to gange højvande og to gange lavvande på et døgn.

Høj- og lavvande rammer hver to gange i døgnet i Bay of Fundy, Ved forårs- og efterårsjævndøgn er forskellen størst.

Tidevandsbølge fungerer som tsunami

På åbent hav er tidevandsbølgerne dog kun omkring 50 cm høje, men når de rammer kontinentalsoklen og kommer ind på lavere vand, rejser de sig.

Det er – i mindre målestok – det samme, som sker med en tsunami, der først når sin uhyggelige højde og destruktive kraft, når den rammer lavt vand.

LÆS MERE: Vandet stiger!

I takt med at vandstanden i verdenshavene stiger bliver det mere og mere problematisk at bo i storbyer som Venedig, Rotterdam og New York.

Læs mere om byboernes kamp mod havmasserne i vores store artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.