Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor kommer saltet i Det Døde Hav fra?

Hvor kommer saltet i Det Døde Hav fra?

Det Døde Hav er kendt for at have et ekstremt højt saltindhold og være rigt på helbredende mineraler. Men hvor kommer alt saltet i Det Døde Hav fra?

Shutterstock

Hvor ligger Det Døde Hav?

Det Døde Hav er en 750 km2 stor sø, som ligger på grænsen mellem Israel, Jordan og den palæstinensiske Vestbred.

Det Døde Hav er verdens lavestliggende sted på Jorden. Søen ligger cirka 400 m under havets overflade og er cirka 400 m dyb.

Hvorfor er det døde hav så salt?

Det Døde Hav er omringet af ørken, og kun Jordanfloden og andre små kilder forsyner søen med vand.

Saltet i Det Døde Hav kommer fra Jordanfloden. Selvom vandet i floden er ferskt, indeholder det alligevel en smule opløst salt.

Da det Det Døde Hav ikke har et udløb, men kun mister vand gennem fordampning, hober saltet sig efterhånden op. Det vand, som fordamper, er stort set kemisk rent og efterlader sit indhold af salt i havet.

Når vandet i Jordanfloden overhovedet indeholder salt, skyldes det forvitring. Forvitring er en kemisk proces, der nedbryder sten og producerer opløste stoffer i form af ioner som Na+ (natrium) og Cl- (klor), der sammen bliver til køkkensalt.

Salt i Det Døde Hav

Det Døde Hav har en ekstrem høj saltkoncentration. Så høj at det nærmest er umuligt at synke.

© Shutterstock

Processen, som gør Det Døde Hav salt, er den samme, som over de mere end 4,5 milliarder år, Jorden har eksisteret, har gjort verdenshavene salte. De har jo heller intet afløb, men fordi Det Døde Hav er så lille, og klimaet er varmt og tørt, forløber processen langt hurtigere. Saltkoncentrationen i Det Døde Hav er 33,7 procent, mens den i oceanerne i gennemsnit blot er 3,9 procent.

Uden udløb skulle man tro, at Det Døde Hav på sigt løber over. Det gør det dog ikke, fordi klimaet i Jordandalen er så varmt og tørt, at der normalt fordamper lige så meget vand, som floden tilfører.

Kan vand blive mættet for salt?

Processen, der fører til, at mere og mere salt hober sig op, kaldes inddampning. Når koncentrationen af salt bliver tilstrækkeligt høj, når vandet en grænse, hvor det ikke længere kan indeholde mere salt – vandet er mættet.

Fortsætter fordampningen, passeres mætningspunktet, og saltet begynder at udfælde på fast form.

Hvis alt vandet forsvinder, kan saltkrystallerne “høstes”. Er det ren natriumklorid – køkkensalt – kan det anvendes i fødevareindustrien og ellers i den kemiske industri.

Det døde hav

Det Døde Hav ligger på grænsen mellem Israel, Jordan og den palæstinensiske Vestbred.

© Shutterstock

Hvor meget salt er der i Det Døde Hav?

Saltkoncentrationen i Det Døde Hav er 33,7 procent, mens den i oceanerne i gennemsnit blot er 3,9 procent. Og til sammenligning er saltkoncentration kun mellem 0,3-1,2 procent i Østersøen.

Den høje procent af salt i vandet, gør det nemt at flyde og umuligt for et menneske at synke til bunds.

Bortset fra sjældne mikroorganismer er vandet i Det Døde Hav uden liv. De sjældne mikroorganismer bruges især til behandling og produktion af produkter, som kan hjælpe mod hudsygdomme som akne, eksem og psoriasis.

Læs også:

Det Døde Hav
Havet

Hvor salt er Det Døde Hav?

1 minut
Miljø

Hvornår døde Det Døde Hav?

2 minutter
Hvad er saltvand?
Havet

Hvorfor er havet salt?

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul