Hvor kommer saltet i Det Døde Hav fra?
© Shutterstock
Naturen - Havet

Hvor kommer saltet i Det Døde Hav fra?

Jordanfloden løber ud i Det Det Døde Hav, men vandet er ferskt. Hvordan kan det så være, at søen er så salt?

Saltet i Det Døde Hav kommer med Jordanfloden, som løber ud i søen. Selv om vandet i floden er ferskt, indeholder det alligevel en smule opløst salt. Da det Det Døde Hav ikke har et udløb, men kun mister vand gennem fordampning, hober saltet sig efterhånden op. Det vand, som fordamper, er stort set kemisk rent og efterlader sit indhold af salt i havet.

Når vandet i Jordanfloden overhovedet indeholder salt, skyldes det forvitring. Forvitring er en kemisk proces, der nedbryder sten og producerer opløste stoffer i form af ioner som Na+ (natrium) og Cl- (klor), der sammen bliver til køkkensalt.

Processen, som gør Det Døde Hav salt, er den samme, som over de mere end 4,5 milliarder år, Jorden har eksisteret, har gjort verdenshavene salte. De har jo heller intet afløb, men fordi Det Døde Hav er så lille, og klimaet er varmt og tørt, forløber processen langt hurtigere. Saltkoncentrationen i Det Døde Hav er 33,7 procent, mens den i oceanerne i gennemsnit blot er 3,9 procent.

Uden udløb skulle man tro, at Det Døde Hav på sigt løber over. Det gør det dog ikke, fordi klimaet i Jordandalen er så varmt og tørt, at der normalt fordamper lige så meget vand, som floden tilfører.

Jordan river

Processen, der fører til, at mere og mere salt hober sig op, kaldes inddampning. Når koncentrationen af salt bliver tilstrækkeligt høj, når vandet en grænse, hvor det ikke længere kan indeholde mere salt – vandet er mættet.

Fortsætter fordampningen, passeres mætningspunktet, og saltet begynder at udfælde på fast form.

Hvis alt vandet forsvinder, kan saltkrystallerne “høstes”. Er det ren natriumklorid – køkkensalt – kan det anvendes i fødevareindustrien og ellers i den kemiske industri.

Læs også:

Havet

Spørg os: Hvorfor er havet salt?

1 minut
Havet

Hvordan dannes surfbølger?

1 minut
Lighthouse in fog
Havet

Hvad er sørøg?

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!