The Ocean Cleanup

Kæmpe støvsuger skal fjerne havets plastik

En ny og forbedret version af en enorm plastik-støvsuger søsættes nu for at rense Stillehavet for millioner af tons skrald. Plastikdræberen satser på øget fart og lavere vægt.

300 millioner tons. Så meget plastik bliver hvert år smidt i naturen.

Da plastik er svært nedbrydeligt, hober det sig op, og alene i verdens have flyder i øjeblikket omkring fem billioner stykker plastik.

Men i løbet af juni søsætter nonprofit-organisationen The Ocean Cleanup en ny og forbedret udgave af deres gigantisk flydebom, der skal støvsuge det nordlige Stillehav for plastikdunke, poser og sugerør.

Den nye version – det såkaldte System 001/B – optimerer den oprindelige udgave, der blev søsat i 2018, på to vigtige punkter:

Forbedring 1: Fart øges

Flydespærringen har haft problemer med at flyde både hurtigere og langsommere end plastikken i vandet. Variationen i hastighed har gjort det muligt for plaststykkerne til at undslippe spærringens favngreb.

Derfor forsøger The Ocean Cleanup nu at spænde en række flydebøjer foran afspærringen, som vinden kan gribe fat i og trække flydebommen hurtigere gennem vandet med en mere stabil fart.

Forbedring 2: Flydebom forenkles

Stormvejr og bølger har med tiden vist sig at kunne vride elementer løs fra den oprindelige flydebom.

For at mindske det konstante slid på udstyret har Ocean Cleanup nu fjernet selve plastikbarrieren fra flydebommen, så de to elementer ikke ligger og flår i hinanden.

Flydebommen er også gjort lettere, ved at fjerne elektronisk udstyr og en række stabiliseringselementer.

Elektronisk overvågningsudstyr monteret på tunge stabiliseringselementer (røde pile) øgede flydebommens vægt betydeligt. Elementerne er fjernet i den nye version for at mindske vægten og dermed slitagen på de mest sårbare samlinger i konstruktionen.

© The Ocean Cleanup

Sådan virker det: Flydende barrierer indfanger plastikken

Støvsugeren fungerer som en kunstig kystlinje, der indfanger plastik ved hjælp af en flydende bom med et skørt under, der stikker tre meter ned i havet.

Systemet drives frem af vind, bølger og havstrømme, og fordi skørtet stikker dybere i midten af den flere hundrede meter lange bom, danner den naturligt en u-form.

VIDEO – Forstå teknologien på 2 minutter:

Vinden og bølgerne får flydebommen til at bevæge sig hurtigere end plastikstykkerne, så de bliver samlet i bunden af u-formen, hvorfra skibe løbende suger affaldet ind.

Da systemet flyder i overfladen indfanger det plastik, som er lettere end vand, mens havdyrene svømmer under barriererne.

Skal fjerne 50% af Stillhavets plastik på 5 år

Hvis støvsugeren viser sig at fungere, som The Ocean Cleanup påstår, vil holdet bag indsætte systemet flere steder og gradvist forlænge bommene.

Ifølge opfinderen kan den første flåde af 60 oprydningsmoduler fjerne 50 procent af de 1,8 billioner stykker plast i hvirvelstrømmen i Stillehavet i løbet af fem år.