Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyt anlæg skal afsalte havvand

Billig teknik omdanner 1000 liter vand for 1 krone

Shutterstock

Rent drikkevand er efterhånden en mangelvare mange steder i verden. Det problem vil det amerikanske selskab AquaSonics International gerne afhjælpe, og de har derfor udviklet et anlæg, der kan omdanne havets salte vand til ferskt drikkevand. Bl.a. skibe på langfart har længe haft mulighed for at installere en ferskvandsmaskine om bord – men teknikken er så dyr og giver så lidt ferskvand, at den ikke er rentabel i stor målestok.

Hidtil har man enten varmet saltvandet op og kondenseret de frigivede vanddampe eller tvunget saltvandet gennem et fint filter for at blive af med saltet. Den nye teknik griber sagen anderledes an: Saltvandet sprøjtes som en fin tåge af dråber ind i et kammer, der er fyldt med varm luft, hvor det fordamper lynhurtigt.

Imens falder saltet bogstaveligt talt ned fra det fordampede vand i form af små flager og samler sig i en bunke på bunden af kammeret. Vanddampene er nu fri for salt og kan kondenseres til rent drikkevand. Det nyudviklede anlæg kan omdanne saltvand, der er op til fem gange så saltholdigt som normalt havvand.

Desuden omdanner anlægget næsten 100 pct. af det saltvand, der hældes i det, og det koster ikke mere end 1-2 kr. at lave 1000 liter saltvand om til drikkevand.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul