Shutterstock

Nyt anlæg skal afsalte havvand

Billig teknik omdanner 1000 liter vand for 1 krone

Rent drikkevand er efterhånden en mangelvare mange steder i verden. Det problem vil det amerikanske selskab AquaSonics International gerne afhjælpe, og de har derfor udviklet et anlæg, der kan omdanne havets salte vand til ferskt drikkevand. Bl.a. skibe på langfart har længe haft mulighed for at installere en ferskvandsmaskine om bord – men teknikken er så dyr og giver så lidt ferskvand, at den ikke er rentabel i stor målestok.

Hidtil har man enten varmet saltvandet op og kondenseret de frigivede vanddampe eller tvunget saltvandet gennem et fint filter for at blive af med saltet. Den nye teknik griber sagen anderledes an: Saltvandet sprøjtes som en fin tåge af dråber ind i et kammer, der er fyldt med varm luft, hvor det fordamper lynhurtigt.

Imens falder saltet bogstaveligt talt ned fra det fordampede vand i form af små flager og samler sig i en bunke på bunden af kammeret. Vanddampene er nu fri for salt og kan kondenseres til rent drikkevand. Det nyudviklede anlæg kan omdanne saltvand, der er op til fem gange så saltholdigt som normalt havvand.

Desuden omdanner anlægget næsten 100 pct. af det saltvand, der hældes i det, og det koster ikke mere end 1-2 kr. at lave 1000 liter saltvand om til drikkevand.