Havskraldespand skal støvsuge havne for plastik
Plastik i havet er et kolossalt problem, men nu tager havskraldespanden Seabin kampen op, i hvert fald i vores havneområder. Skraldespanden slubrer skrald, olie og plastik i sig med en glubende appetit og pumper rent vand ud i den anden ende.

8.000.000 tons plastik.
Så meget udleder vi gennemsnitligt i verdenshavene hvert år, og det tal blev lige et par millioner for meget for to australske surfere og opfindere.
De to venner kvittede deres fuldtidsjobs og har de sidste 10 år arbejdet på havskraldespanden Seabin, der kommer i handlen fra slutningen af 2016.
Slubrespand bekæmper plastik i havet
Seabin er en simpel anordning, der består af spand, pumpe og filter.
Pumpen suger vand og overfladeaffald ned i spanden, hvor en skraldepose af naturfiber foret med absorberende materiale filtrerer olie, rensemidler og plastikaffald fra, inden vandet fortsætter fra bunden af spanden op igennem pumpen på broen og ud i havnen igen.
Den øverste del af selve skraldespanden er monteret med et flydelegeme, der sørger for, at spanden holder sig lige ved vandoverfladen.
Tidevandet er dog et problem, og derfor Seabin i første omgang tiltænkt flydebroer i marinaer og havneområder. Det er meningen, de skal sættes op dér, hvor strøm og vind samler de største mængder affald sammen.