Udskiller kulstof i algeslim
En væsentlig del af forklaringen bag algernes gunstige rolle for atmosfæren og klimaet findes ifølge forskerne i deres udskillelse af en særlig form for slim.
Mens algerne suger meget af kuldioxiden fra luften til sig for at bruge kulstoffet til at vokse, udskiller brunalgerne omkring en tredjedel i havvandet - og godt 50 procent af den masse består ifølge forskernes analyser af molekylet "fucoidan."
Fucoidan er bygget ind i cellevæggene i visse typer af tang og er samtidig kendetegnet ved at være svært nedbrydeligt. Derfor kan molekylet plaske uforstyrret rundt i havet i “hundredevis til tusindvis af år," før dens kulstof bliver frigivet, lyder vurderingen fra det tyske forskerhold.
Ifølge forskerne opsamler brunalgerne hvert år helt op mod 550 millioner tons kuldioxid, som er lagret under havets overflade i årevis. Det svarer til, at op til 150 millioner tons kulstof bindes af algerne hvert år.
Dermed har algerne en særdeles gavnlig effekt for klimaet, lyder det:
"Brunalgernes store potentiale for klimabeskyttelse skal helt klart undersøges og udnyttes endnu mere," siger undersøgelsens førsteforfatter Hagen Buck-Wiese fra Max Planck Institut for Marine Mikrobiologi i Bremen.
Med de nye resultater i baghånden peger forskerne på, at brunalger potentielt er endnu mere effektive end skove, når det kommer til absorbering af CO2 i atmosfæren.