Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Helvede på Jord ligger i Østafrika

Temperaturer over 50 °C, boblende syresøer og golde saltsletter – Dallol-domen i Etiopien er et af få steder på Jorden, hvor livet ikke kan få fodfæste.

Olivier Grunewald

Tryk og temperatur skyder syrligt saltvand op af jorden

Dallol-domen i Etiopien er et uhyre dynamisk område med høj geologisk aktivitet. I undergrunden strømmer der glohedt, gasholdigt vand, der opbygger så voldsomt et tryk, at salte syregejsere bryder overfladen.

Olivier Grunewald

Svovl og jern farver området gult

Under ledelse af mikrobiologen Puri López-García tager forskerne prøver af det ugæstfrie vand. Når vandet fordamper i ørkenheden, ligger saltet tilbage i forskellige formationer. Den gule farve stammer fra svovl og jern, der langsomt iltes.

Olivier Grunewald

Fordampet vand efterlader saltskulpturer

Vandniveauet ændrer sig dramatisk fra den ene dag til den anden, så en stor variation af saltformer opstår og forsvinder igen. Ifølge forskerne kan Dallol sammenlignes med et kunstmuseum, hvor udstillingerne konstant skiftes ud.

Olivier Grunewald

Blå flammer lyser natten op

Af endnu ukendte årsager antændte svovlstøvet en nat. Mystiske blå flammer stod op af jorden sammen med dampe af ætsende svovlsyre. Fænomenet er velkendt fra Kawah Ijeh-vulkanen i Indonesien, men er kun registreret i Dallol den ene gang.

Olivier Grunewald

Jern farver vandet rødt

Dallols varme kilder byder på en rig palet af farver. Inden vandet når op til overfladen, er det blevet varmet op af magmalommer i undergrunden og spækket med mineraler – fx jernforbindelser, der farver kilderne i rødlige nuancer.

Olivier Grunewald

Den sorte sø undersøges på afstand

Et højt indhold af magnesiumklorid giver Den sorte sø sin farve. Det simrekogende vand er med en pH-værdi på 1,4 stærkt syreholdigt, så når forskerholdet skal tage prøver og måle søens dybde, sker det på behørig afstand af dens porøse bredder.

Olivier Grunewald

Dagtemperaturen når sjældent under 45 °C

Saltsletten, som omgiver Dallol-domen, er et af Jordens varmeste områder. Selv om vinteren når dagtemperaturen over 45 °C. I ly af skumringen indsamler forskerne prøver i jagten på arkæer – ekstremt sejlivede mikroorganismer.

Olivier Grunewald

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul