Hundeejere, spids ører: Disse racer er nemmest - og sværest - at træne

Den er god nok. En hunds race er afgørende for dens personlighed - og hvor nem den er at træne, tyder forskning på.

Legesyg familiehund, social selskabshund eller aggressiv kamphund.

Menneskets bedste ven er et populært kæledyr, og der findes hundredvis af forskellige hunderacer, som ofte bliver forbundet med særegne personlighedstræk afhængig af netop racen.

Og den er god nok, slår et hold finske forskere nu fast.

For mens man som hundeejer kan forme sin hunds personlighed et stykke hen ad vejen ved at træne og socialisere den, er racen den allervigtigste faktor for udviklingen af hundens personlighed.

Det fremgår af en videnskabelig artikel, der er publiceret i tidsskriftet iScience - og som bygger på et omfattende sæt data.

Alt i alt granskede forskerne fra Helsinki Universitet nemlig oplysninger om flere end 11.000 hunde på tværs af 300 racer. Oplysninger, der gjorde det muligt for forskerne at kategorisere de mange hunderacer i 52 grupper baseret på deres personlighedstræk.

Andre faktorer spiller ind

Forskerne vurderede hundene ud fra syv hovedtræk, nemlig: usikkerhed, træningsfokus, aggressivitet/dominans, energiniveau, omgængelighed i forhold til henholdsvis mennesker og andre hunde og vedholdenhed.

Og konklusionen var klar. Deres analyser afspejlede en klar sammenhæng mellem race og personlighed.

De hunde, som viste sig at have det højeste træningsfokus var en kategori af hunde, som bl.a. omfattede en australsk cobberdog, en australsk labradoodle, en golden labrador retriever og en seskar seal dog.

© Shutterstock

De sværeste - og nemmeste - hunde at træne

Næstefter fulgte labrador retrievere og border collier.

I den anden ende af skalaen over de hunde, der er sværest at træne, indtog bull type terriers førstepladsen. Derefter kom sled dogs og parson terriers.

Ifølge forskerne var det dog ikke kun hundens race, der spillede en rolle i forhold til, hvor let det er at træne den.

Hunhunde viste sig således at være nemmere at træne end hanner, og - måske ikke så overraskende - var det lettere at træne gamle hunde sammenlignet med unge hunde.

Undersøgelsen viste også, at kastrerede hunde var sværere at træne end hunde, der ikke var kastreret.