Hundes hovedform kan måske afsløre deres intelligens

Undersøgelser tyder på, at hundes hovedform kan være relateret til deres intelligens og evne til at løse problemer.

Ved at udsætte hundene for en række opgaver, som stillede krav til deres problemløsningsevner, viste det sig, at de korthovedede bulldogs klarede sig dårligere end de laghovedede mudier.

© Shutterstock

Mennesker med høje pander er klogere og mere kultiverede end deres ligesindede med lavere pander. Sådan lød det fra fortalere for frenologien tilbage i 1870.

Den anskuelse er dog forlængst blevet forkastet. Men nu er den blevet aktuel igen - for hunde vel at mærke.

For mens forskere længe har peget på sammenhængen mellem forskellige hunderacers funktion og deres fysiske fremtoning, så har man indtil videre ikke kunnet bestemme vores firebende venners intelligens ud fra deres fysiske fremtoning.

Men det kan man måske nu, viser en ungarsk undersøgelse.

Lille undersøgelse

Hundes hovedformer spænder fra såkaldt langhovedede racer såsom mynder til korthovedede racer som bulldogs, mens en race som golden retriever placerer midt i feltet.

For at finde frem til, om der er en sammenhæng mellem hovedform og intelligens, har forskerne sammenlignet 15 engelske og 15 franske bulldogs med 13 ungarske mudier, som er en mellemstor hyrdehund.

Ved at udsætte hundene for en række opgaver, som stillede krav til deres problemløsningsevner, viste det sig, at de korthovedede bulldogs klarede sig dårligere end de laghovedede mudier.

Og selv når gruppen af bulldogs løste den givne opgave, gik det langsommere, end det var tilfældet for mudierne.

“På trods af de klare resultater, er der stadig mange usikkerheder forbundet med en undersøgelse af et så beskedent omfang,” skriver dens ophavsmand, Stanley Coren, i Psychology Today.

En større sammenligning

I forlængelse af undersøgelsen valgte Coren at vende tilbage til sin bog Why Does My Dog Act That Way for at se på det bagvedliggende datasæt, som indbefattede omfattende tests af hele 133 hunderacer.

Ved at inddele racerne efter deres hovedlængde og derefter se på deres præstation, stod det klart for Coren, at der var noget om snakken.

“De korthovedede racer klarede sig markant dårligere end de to øvrige. Det er ikke ensbetydende med, at frenologien er født på ny, men det er interessant.”