Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fatamorgana

Hvad er et fatamorgana?

Et fatamorgana er et velkendt fænomen i populærkulturen. Men hvad er et fatamorgana og hvor stammer navnet fra?

Shutterstock

Alle kender historien om tørstende i ørkenen, der tror, de har fundet vand, og så var det bare et fatamorgana. Kan luftspejlinger virkelig forekomme?

Ordet fatamorgana stammer fra den keltiske sagnkonge Arthurs søster, Morgana, som efter sigende lokkede søfolk i fordærv med luftspejlinger.

Det fortælles, at hun byggede fantastiske slotte af den bare luft. I dag bruges fatamorgana almindeligvis som et andet ord for alle former for luftspejlinger.

Fatamorgana viser vand i ørkenen

Et typisk eksempel på et fatamorgana er netop, når det ser ud, som om der ligger en sø i en knastør ørken – et synsbedrag, som har en helt naturlig forklaring.

Et fatamorgana opstår, når lyset rammer et luftlag med en markant højere eller lavere temperatur end den omgivende luft. Det sker fx ofte i en ørken, hvor luftlaget lige over sandet kan blive meget varmere end luften lidt højere oppe.

Fatamogana i ørkenen

Fatamogana i ørkenen.

© Shutterstock

I et sådant tilfælde bliver lysstrålerne afbøjet ved overgangen mellem de to luftlag. Det skyldes, at luften har forskellig tæthed afhængigt af temperaturen og derfor bryder lyset forskelligt.

Lysstrålerne ændrer hastighed og kurs og opfanges derfor af øjet, som om de kom fra en anden retning, end de i virkeligheden gør.

En sø, der viser sig at være et fatamorgana, er faktisk et stykke af den blå himmel, som pga. afbøjningen af lyset ses nede i ørkensandet lige under horisonten.

Fatamorgana kan også opstå i polaregne

Det er ikke kun i ørkenen at et fatamorgana kan forekomme.

Et fatamorgana kan, modsat den gængse opfattelse, også forekomme i polaregne og over havet. I polaregne og over havet vil der tit være et koldt lag luft nederst afløst af varmere luft højere oppe. Det giver også et fatamorgana.

Fatamorgana i polaregn

Fatamorgana i polaregn.

© Shutterstock

Når den køligere luft ligger nederst, vil spejlingen svæve over horisonten. Derfor kan man fx af og til se en “ekstra” havoverflade over den virkelige havoverflade.

Læs også:

Årstider

Sommer over Danmark

0 minutter
Miljø

Halvdelen af Jorden kan reddes – hvis vi handler nu

2 minutter
Miljø

Studerende opfinder nedbrydelig plastik lavet af døde fisk

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul