Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan skelner man botanisk mellem frugt og grøntsager?

22. maj 2018

Grænsen mellem frugter og grøntsager er flydende. Som regel er det plantens anvendelse i vores mad, der bestemmer, om vi betragter den som frugt eller grøntsag.

Fx findes der en lang række banansorter. Nogle af dem er søde og spises rå og betragtes derfor som frugter. Andre sorter er uspiselige i rå tilstand.

De skal koges og bruges i deres hjemlande som basisføde ligesom kartofler og ris – derfor betragtes kogebananer som grøntsager.

Videnskaben lader grøntsager i stikken

Når begreberne flyder noget, skyldes det ikke mindst, at der ikke findes nogen videnskabelig definition af grøntsager. Hvad vi betegner som grøntsager, er alene bestemt af vores madvaner.

Frugter har derimod en entydig botanisk definition. De er såkaldt dækfrøede planter, som indeholder frø.

Mens grøntsager botanisk set kan være rødder, stængler, blade, blomster og i nogle tilfælde endda frugter, er en frugt altså altid en frugt ifølge den botaniske definition af en frugt.

Frugter er forskellige

Frugter er dog indbyrdes meget forskellige. De spænder fra tørre hasselnødder, der er gemt bag en hård skal, over saftige jordbær og solbær til 40 kg tunge jackbrødfrugter.

Der findes talrige eksempler på botaniske frugter, som bliver kaldt grøntsager. Det gælder fx peberfrugter, hvor navnet jo røber det botaniske tilhørsforhold, men også bønner, agurker, tomater, squash og auberginer.

I sjældne tilfælde kan det omvendte dog også forekomme. Det skete fx, da EU valgte at definere gulerødder som frugter. Det var nødvendigt for, at gulerodsmarmelade kunne blive officielt godkendt som marmelade.

Hvorfor er havvand fyldt med salt? Har dyr også forskellige blodtyper? I hver udgave af Illustreret Videnskab finder vi videnskabens svar på store og små spørgsmål. Få nye svar med posten hver måned.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.