Hvad er klokken på Antarktis?

Jeg har hørt, at der ingen officiel tidszone er på Antarktis. Er det rigtigt?

Antartica

Det korte svar er, at Antarktis ganske rigtigt ikke har en officiel tidszone. I praksis benytter de forskellige forskningsstationer i stedet de tidszoner, der er mest praktiske.

Amundsen-Scott-stationen på selve Sydpolen bruger således Newzealandsk standardtid, fordi forsyningsflyvningerne udgår fra Christchurch i New Zealand. Ud fra tilsvarende hensyn bruger andre stationer samme tid som fx Chile, Sydafrika eller Australien, ligesom man også kan bruge sit hjemlands tidszone. Denne lidt uformelle holdning til tider og klokkeslæt kan naturligvis give nogle praktiske problemer, når de forskellige stationer skal snakke sammen. Derfor er der enighed om at benytte Greenwich-tid både i officielle dokumenter og ved kommunikation.

Der er gode grunde til denne forvirring omkring klokkeslæt. For selv om det er muligt at definere tidszoner over hele kontinentet, så bryder de sammen tæt på Sydpolen, hvor alle længdegraderne mødes. Samtidig er der ikke sammenhæng mellem dagslys og tidspunkt, idet et halvt års dagslys afløses af et halvt års mørke. Sidst men ikke mindst har der aldrig været et stort behov for tidsregler, da kun meget få mennesker opholder sig i Antarktis.

Læs mere om tidszoner.