Hvad nu hvis alle mikroorganismer forsvandt?

Hvad ville der ske med livet på Jorden, hvis vi ikke længere havde mikrober som bakterier og virus?

© luchschenF/Shutterstock

Farvel til madforgiftninger, forkølelser og djævelske pandemier. Ideen om en verden helt uden mikroorganismer lyder tiltalende. Men det ville blive enden på alting.

Mikrober er overalt – i jorden, oceanerne, luften, i dyr og planter samt i de mest ekstreme miljøer, fx iskolde gletsjere og tørre ørkener.

Mens alle klodens dyr tilsammen har en biomasse på to gigatons kulstof, er bakteriernes samlede biomasse 70 gigatons kulstof.

Uden mikrober, ville verdenen hurtigt se anderledes ud, og dyr og planter ville være i store problemer.

Alt vil kollapse

Mikroberne er nemlig afgørende for at cirkulere livsvigtige elementer som kulstof, kvælstof og ilt rundt i økosystemerne.

Fotosyntetiske mikroorganismer omdanner fx atmosfærens kuldioxid til biomasse, som dyr og planter kan leve af.

Kvælstof er ligeledes altafgørende for plantevækst, og det kan kun tilføres økosystemerne ved at kvælstoffikserende bakterier omdanner atmosfærisk kvælstof – som hverken dyr eller planter kan udnytte – til det kvælstof, planterne bruger til at danne protein, dna og og det grønne farvestof klorofyl.

Desuden får op mod 90 pct. af alle landplanter en stor del af deres vand og næring leveret via mikroskopiske svampe i rodnetværket, så uden mikroorganismer ville livet hurtigt kollapse.

Men der er ingen grund til panik.

Mikroberne har været her siden livets begyndelse for ca. 3,8 milliarder år siden og overlevet samtlige masseudryddelser i Jordens historie, så de forsvinder nok ikke foreløbigt.

Intet liv uden mikrober

Skulle mikroberne pludselig helt forsvinde, ville livet på Jorden kollapse.

© Shutterstock

1. Iltniveauer styrtdykker

Mindst 25 procent af atmosfærens ilt kommer fra såkaldte cyanobakterier og mikroskopsike alger i havet. Derudover vil mængden af ilt fra planter blive reduceret markant uden mikrober.

© Shutterstock

2. Plantevækst ophører

Mikrober i jorden hjælper planter med at optage vand og vigtige næringsstoffer, som kvælstof, fosfor og magnesium. Plantevæksten vil derfor først blive svækket og senere helt ophøre.

© Shutterstock

3. Dyrelivet forsvinder

Uden mikrober og planter er også dyr og mennesker sagesløse. Med reduceret plantevækst vil kampen om føde blive intensiveret, alt imens lavere iltniveauer vil forringe musklernes ydeevne.