Hvilket dyr er bedst til at suge blod?

Hvilket af de blodsugende dyr er egentlig bedst til at suge blod? Og lever de udelukkende af blod - eller får de også andet at spise?

Igler suger blod på fod, gul baggrund

Bloder et ganske glimrende næringsmiddel, og derfor er der da også mange dyr, som har udviklet evnen til at leve af dette stof.

Der findes utallige blodsugende orme, mider og insekter, og blandt pattedyr er vampyrflagermusen velkendt. En del af dyrene lever udelukkende af blod, mens andre kun benytter det som et særligt næringstilskud, når de skal bruge ekstra energi. Der kan endda være kønsmæssige forskelle med hensyn til evnen og lysten til at spise blod.

Hos myg er det for eksempel kun hunnerne, der stikker og suger blod. De skal bruge den ekstra næring til at producere æg. Hannerne lever derimod fredeligt af nektar og frugtsaft.

Igler er de største blod-sugere

De absolut største eksperter i blodsugning er imidlertid iglerne, en stor gruppe ledorme, der findes over det meste af verden. Igler lever i vand eller i fugtige områder som tropiske regnskove, hvor de angriber alle de dyr, der passerer forbi. De har et specielt udviklet tarmsystem til at klare den særlige kost. De har blandt andet sidelommer på maven, så de kan spise et så stort måltid som muligt. Der kan faktisk gå flere måneder mellem to måltider for en igle.

Den grådigste og største igle af dem alle er amazoniglen. Denne kæmpe kan blive op til 46 cm lang og veje op til 80 gram, og et virkelig sultent eksemplar kan indtage op til fire gange sin egen vægt.