Intet kommer af intet
I takt med at mikroskoperne blev bedre blev det klart, at der ikke findes noget, der opstår af ingenting.
Rotterne sneg sig ind i nattens løb, fluerne kom svirrende og lagde æg på kødet, hvor de udviklede sig til larver og voksne fluer, og miderne kom til, fordi voksne mider kravlede til og lagde æg.
Når man så ser, hvor pludseligt et stykke frugt kan være omgivet af bananfluer, kunne man godt fristes til at tro på den spontane genese, men det er blot et spørgsmål om at kigge ordentligt efter.
Hvor kommer bananfluer fra?
Sommeren er bananfluernes tid, og især i august, hvor temperaturen er på sit højeste, er der stor sandsynlighed for, at dit køkken bliver invaderet af de små tyranner.
Bananfluer kaldes også vinfluer, frugtfluer eller eddikefluer, som indikerer, hvilke fødevarer de tiltrækkes af.
Bananfluer er så små, at man sjældent opdager, at der kommer en enkelt flue svirrende forbi, lokket af duften af en overmoden frugt eller andre sødmefyldte mad- eller drikkerester.
Læs også: INSEKTER
Fluen lægger sine æg og forsvinder igen.
Man kan selvfølgelig også have fået flueæggene med på et stykke nyindkøbt frugt. Der er intet at se, medmindre man bruger et mikroskop, men få dage senere svirrer det med bananfluer.
Hvordan kommer man af med bananfluer?
Når temperaturen falder i løbet af efteråret forsvinder bananfluerne også. Bananfluer bryder sig nemlig ikke om kulde.
Hvis du vil slippe for de små pestilenser, kan du starte med et trick: Læg din frugt i køleskabet, og fjern alle de ting, som tiltrækker dem.
Efter at have fjernet de ting som tiltrækker bananfluerne, kan et simpelt trick med eddike og opvaskemiddel hjælpe dig på vej.
Lav en skål med eddike og en smule opvaskemiddel. Da bananfluer er vilde med eddike, vil de blive tiltrukket af duften, men opvaskemidlet gør, at overfladespændingen ændres, så bananfluerne ikke kan flyve op af glasset igen.