Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bananfluer i frugt

Hvor kommer bananfluer fra?

Det ligner, at de dukker op af ingenting, og sværmer om den modne frugt i dit køkken. Men hvor kommer bananfluerne fra og hvordan slipper du af med dem?

Bananfluer i køkkenet

Den lune sommertemperatur har ramt os igen og i takt med varmen, invaderer de små fluer vores køkkener. Men hvor kommer bananfluerne snigende fra?

Der var engang, hvor man troede, at rotter opstod spontant i affaldsbunker, fluer blev dannet i råddent kød, og mider var noget, der bare blev til, når spiseligt affald fik lov til at ligge for længe.

Dette fænomen, der også går under navnet spontan genese, var i en stor del af naturvidenskabens første år et legitimt forskningsområde, som mange kloge hoveder beskæftigede sig med og skrev lærde afhandlinger om.

Intet kommer af intet

I takt med at mikroskoperne blev bedre blev det klart, at der ikke findes noget, der opstår af ingenting.

Rotterne sneg sig ind i nattens løb, fluerne kom svirrende og lagde æg på kødet, hvor de udviklede sig til larver og voksne fluer, og miderne kom til, fordi voksne mider kravlede til og lagde æg.

Når man så ser, hvor pludseligt et stykke frugt kan være omgivet af bananfluer, kunne man godt fristes til at tro på den spontane genese, men det er blot et spørgsmål om at kigge ordentligt efter.

Hvor kommer bananfluer fra?

Bananfluer bliver især tiltrukket af frugt og andet sødt.

© Shutterstock

Hvor kommer bananfluer fra?

Sommeren er bananfluernes tid, og især i august, hvor temperaturen er på sit højeste, er der stor sandsynlighed for, at dit køkken bliver invaderet af de små tyranner.

Bananfluer kaldes også vinfluer, frugtfluer eller eddikefluer, som indikerer, hvilke fødevarer de tiltrækkes af.

Bananfluer er så små, at man sjældent opdager, at der kommer en enkelt flue svirrende forbi, lokket af duften af en overmoden frugt eller andre sødmefyldte mad- eller drikkerester.

Fluen lægger sine æg og forsvinder igen.

Man kan selvfølgelig også have fået flueæggene med på et stykke nyindkøbt frugt. Der er intet at se, medmindre man bruger et mikroskop, men få dage senere svirrer det med bananfluer.

Hvordan kommer man af med bananfluer?

Når temperaturen falder i løbet af efteråret forsvinder bananfluerne også. Bananfluer bryder sig nemlig ikke om kulde.

Hvis du vil slippe for de små pestilenser, kan du starte med et trick: Læg din frugt i køleskabet og fjern alle de ting, som tiltrækker dem.

Efter at have fjernet de ting som tiltrækker bananfluerne, kan et simpelt trick med eddike og opvaskemiddel hjælpe dig på vej.

Lav en skål med eddike og en smule opvaskemiddel. Da bananfluer er vilde med eddike, vil de blive tiltrukket af duften, men opvaskemidlet gør, at overfladespændingen ændres, så bananfluerne ikke kan flyve op af glasset igen.

Hvordan kommer man af med bananfluer

Lav en fælde, hvis du vil hurtigt af med bananfluer.

© Shutterstock

Læs også:

Fødevarer

Salat i reolsystemer skal redde klimaet

3 minutter
Naturen

Dna afslører komodovaranens hemmeligheder

11 minutter
Klimaforandringer

Topforsker: Vi kan slukke for den globale opvarmning på få år

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul