Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

verdenskort oversigt

Hvor tit skal verdenskortet tegnes om?

Kontinenterne flytter sig som bekendt hele tiden, men hvor hurtigt går det, og er det ikke nødvendigt at tegne verdenskortet om en gang imellem?

Shutterstock

Det er kun ganske få meter, kontinenterne rykker sig i forhold til hinanden i løbet af et menneskeliv, så der er ikke behov for at revidere verdenskortene af den grund. Jordens historie skal dog regnes i hundreder af millioner af år, og i det tidsperspektiv er verdenskortet i konstant forandring. Jordkloden består inde fra kernen og ud mod jordoverfladen af områder eller lag, der har forskellig temperatur og tæthed. Det yderste lag, skorpen, er ikke sammenhængende, men består af ca. et dusin plader, der flyder rundt omtrent som isflager på en sø. Nogle steder bevæger pladerne sig væk fra hinanden, andre steder på tværs, og andre steder igen bevæger én plade sig under en anden. Island ligger fx midt på en spredningszone, hvor den nordamerikanske og den europæisk-asiatiske plade bevæger sig væk fra hinanden med tre-fire cm om året. Det er dog intet imod Stillehavspladen og Nazca-pladen, der bevæger sig fra hinanden med næsten 40 cm om året. For 240 mio. år siden var alle kontinenterne samlet i ét stort superkontinent, Pangæa, og om 250 mio. år vil deres vandring igen have ført dem sammen i ét stort kontinent. Inden da – om ca. 50 mio. år – vil Afrika ifølge amerikanske forskeres beregninger være stødt ind i Europa og have tørlagt Middelhavet, som i stedet er blevet til en bjergkæde. Så verdenskortet skal helt sikkert tegnes om på et eller andet tidspunkt. Spørgsmålet er bare af hvem.

Læs også:

Sommer i Narsaq Grønland
Undergrunden

Grønlands undergrund bugner af radioaktiv rigdom

5 minutter
Naturen

Hvordan vil Jorden se ud i fremtiden?

1 minut
Undergrunden

Hvordan opstod kontinenterne?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul