Hvordan kan skyer lyse om natten?

Hvad er det for nogle nærmest selvlysende skyer, som indimellem dukker op på nattehimlen om sommeren?

Lysende skyer om natten
© Shutterstock

Skyer, der tilsynaeladende lyser op midt om natten, kaldes lysende natskyer. Disse skyer lyser op i sommernatten, fordi Solen stadig skinner op på dem, selvom den er gået ned under horisonten.

Det kan lade sig gøre, fordi lysende natskyer er de skyer i atmosfæren, som ligger allerhøjest – ca. 75-90 km over jordoverfladen.

Til sammenligning svæver almindelige skyer rundt i maksimalt 15 kilometers højde.

Natskyerne lyser mod nord og syd

Lysende natskyer er nemmest at se omkring midsommer i timerne efter solnedgang, hvor solen er 6-16 grader under horisonten.

Hvis solen er mindre end 6 grader eller mere end 16 grader under horisonten, er himlen enten for lys eller for mørk til, at vi kan se de lysende natskyer.

Lysende natskyer observeres hyppigst fra polområderne og til den 45’ende nordlige og sydlige breddegrad; det vil sige, at de kan ses i hele Skandinavien og store dele af Europa nord for Alperne.

De senere år er de endda observeret endnu tættere på ækvator.

1.

Lysende natskyer kendtes stort set kun fra Arktis frem til 1883, hvor den indonesiske vulkan Krakatau gik i udbrud. I årene efter optrådte de pludseligt også længere sydpå, fx over London. Forskerne mente, at det skyldtes de mia. af tons støv og kemikalier, som vulkanen udspyede.

2.

Selv om de øvrige virkninger fra Krakataus udbrud forsvandt, blev de lysende natskyer hængende. I 2007 opsendte USA satellitten AIM for at studere dem. Skyerne viste sig at bestå af mikroskopiske iskrystaller, der vokser på støvpartikler efterladt af meteorer i mesosfæren, som er ca. 50-90 km over Jordens overflade.

3.

I dag er teorien, at lysende natskyers udbredelse sidst i 1800-tallet skyldtes drivhusgassen metan, hvis koncentration steg i takt med den industrielle udvikling. Metan oxideres bl.a. til vand i atmosfæren, og sammen med vand fra raketbrændstof danner det iskrystaller på kometstøvet, der samler sig til skyer.