Lake Hillier Australien

Hvordan kan søer være helt lyserøde?

På en ø syd for Australien findes – i hvert fald ifølge Google Earth – en sø, som er helt lyserød. Er det naturligt, at den har fået den farve, eller er det fx et kemisk udslip?

På en ø syd for Australien findes – i hvert fald ifølge Google Earth – en sø, som er helt lyserød. Er det naturligt, at den har fået den farve, eller er det fx et kemisk udslip?

Shutterstock

Den lyserøde sø bærer navnet Lake Hillier, og farven er helt naturlig. Lake Hillier ligger på øen Middle Island, som er et ubeboet naturreservat.

Søens stærke lyserøde kulør kan tilskrives en usædvanlig stor forekomst af den encellede mikroalge Dunaliella salina.

Algen producerer et såkaldt karotenoid, som er et meget kraftigt farvestof i familie med det, der farver gulerødder orange, tomater røde og krebsdyr lyserøde.

Farven beskytter mod solen

Den lille alge bruger karotenoidet til samme formål, som grønne planter bruger deres klorofyl, nemlig til at producere energi ud fra sollyset. Karotenoidet har dog yderligere den fordel, at det beskytter algen, når Solens stråling bliver for stærk.

Lake Hillier kvinde

Den høje saltholdighed i Lake Hillier gør det nemt at flyde – som det også er kendt fra Det Døde Hav.

© Shutterstock

Tre facts om lyserøde søer

1. Middle Island og dens lyserøde sø fik første gang besøg af europæiske søfolk i 1802. Lederen af ekspeditionen var briten Matthew Flinders, som gav søen navnet Lake Hillier efter en af sine afdøde besætningsmedlemmer. Australien var for øvrigt dengang kendt som Nyholland.

2. Lake Hilliers høje saltindhold er flere gange blevet udnyttet til produktion af kogesalt. I dag ligger der stadig et jernbanespor fra søen ned til kysten som et af øens eneste tegn på civilisation. I løbet af 1800-tallet var Middle Island desuden base for sæl­jægere og hvalfangere.

3. Lake Hillier er ikke den eneste lyserøde sø på kloden. I Senegal i Vestafrika ligger Lake Retba, som også har et ekstremt højt saltindhold og er hjemsted for mikroalgen Dunaliella salina. Og i Europa findes også en lyserød sø, Lake Lemuria, som ligger i den sydøst­lige del af Ukraine.

Forskere som studerede søen i 2016 vurderer dog, at Dunaliella salina ikke bør løbe med hele æren for Lake Hilliers lyserøde farve.

Da de analyserede vandprøver fra søen, fandt de DNA fra en hel vifte af andre organismer, som også indeholder røde, lyserøde eller orange farvestoffer.

Fælles for organismerne er, at de trives i Lake Hilliers ekstremt saltholdige vand.

LÆS OGSÅ: Danmarks største sø – og 4 andre store søer i Danmark