Shutterstock
Lake Hillier Australien

Hvordan kan søer være helt lyserøde?

På en ø syd for Australien findes – i hvert fald ifølge Google Earth – en sø, som er helt lyserød. Er det naturligt, at den har fået den farve, eller er det fx et kemisk udslip?

Den lyserøde sø bærer navnet Lake Hillier, og farven er helt naturlig. Lake Hillier ligger på øen Middle Island, som er et ubeboet naturreservat.

Søens stærke lyserøde kulør kan tilskrives en usædvanlig stor forekomst af den encellede mikroalge Dunaliella salina.

Algen producerer et såkaldt karotenoid, som er et meget kraftigt farvestof i familie med det, der farver gulerødder orange, tomater røde og krebsdyr lyserøde.

Farven beskytter mod solen

Den lille alge bruger karotenoidet til samme formål, som grønne planter bruger deres klorofyl, nemlig til at producere energi ud fra sollyset. Karotenoidet har dog yderligere den fordel, at det beskytter algen, når Solens stråling bliver for stærk.

Lake Hillier kvinde

Den høje saltholdighed i Lake Hillier gør det nemt at flyde – som det også er kendt fra Det Døde Hav.

© Shutterstock

Tre facts om lyserøde søer

Forskere som studerede søen i 2016 vurderer dog, at Dunaliella salina ikke bør løbe med hele æren for Lake Hilliers lyserøde farve.

Da de analyserede vandprøver fra søen, fandt de DNA fra en hel vifte af andre organismer, som også indeholder røde, lyserøde eller orange farvestoffer.

Fælles for organismerne er, at de trives i Lake Hilliers ekstremt saltholdige vand.

LÆS OGSÅ: Danmarks største sø – og 4 andre store søer i Danmark